Fotofoniranje

Zdaj se je sicer šele začelo, a prav kmalu bo postalo zanimivo tudi za najbolj nezahtevne uporabnike. Mobilni telefoni postajajo resni digitalni fotoaparati, pri čemer velja izraz resni jemati z rezervo, saj z njim lahko označimo le »resno« uporabo za neprofesionalce, ki so se doslej spraševali, ali kupiti analognega ali digitalnega »trotl zihra«.

Vedno s tabo

Že lani je število mobilnikov s fotoaparati (kaj če bi jim rekli fotofoni?) preseglo prodajo fotoaparatov. No, v tem primeru ne moremo in ne smemo govoriti, da je primerjava povsem realna, saj s fotofoni težko narediš takšno fotografijo kot z digitalnim fotoaparatom, čeprav najcenejšim. Kot smo tu že ugotavljali, je ločljivost tista, ki (za zdaj še močno) deli fotofone od digitalnih fotoaparatov. Doslej smo se morali zadovoljiti z 0,3 milijona točk, končno so se tudi na evropskem trgu pojavili fotofoni z 1,0 ali 1,3 milijona točk. Zdaj smo torej nekje tam, kjer so bili digitalni fotoaparati pred desetimi leti. In vemo, kaj se je zgodilo do danes.

Glavna prednost fotofona, zaradi katere marsikdo prezre tudi slab(š)o ločljivost, je to, da ga imamo vedno s seboj. Kolikokrat ste že videli nekaj, kar ste želeli vtisniti na fotografski film ali digitalno vezje, pa ravno takrat v žepu niste imeli fotoaparata. Gotovo bi se lahko »rešili«, če bi imeli fotoaparat vgrajen v mobilnik. Glede na to, da se kakovost fotofonov izboljšuje, je predvidevanje o njihovi večji uporabnosti že v bližnji prihodnosti bržkone kar pravo. Mimogrede: fotografije posnete s fotofoni se lahko kasneje še ureja z raznimi programi, namenjenim obdelavi tovrstnih fotograf. Beri več: modificare foto

 

Pasti

Še preden se je dobro razširilo fotofoniranje, so nekateri že začeli prepovedovati uporabo tovrstnih igračk. Pri nas je najbolj vidna prepoved na sodiščih, gotovo pa boste našli tudi podjetje, v katero vam s fotofonom ne bodo dovolili vstopiti. V tujini je to že uveljavljena praksa, ki se je razširila tudi na druga področja, denimo koncerte in galerije. Kako nameravajo tovrstne zaplembe uveljavljati v prihodnosti, ko bodo praktično vsi telefoni fotofoni, ni jasno niti tistim, ki to počnejo.

Če pri koncertih zabavne glasbe še lahko rečemo, da je mogoče goljufati, saj je glasnost na zavidanja visoki ravni, pa v običajno glasnih (oziroma tihih) prostorih k prepoznavanju neželenega fotografiranja veliko pripomorejo kar sami izdelovalci. Le redkim fotofonom je namreč mogoče izključiti zvok, ki naj bi ponazarjal fotografski »škljoc« ob pritisku na sprožilec.

Sicer pa je s fotofonom posneta fotografija tako slaba, da najbrž tudi tisti, ki so že poskušali bolj ali manj »konspirativno« zajeti kakšno zanimivost, nimajo več veselja, da bi to še enkrat naredili. Optika v današnjih fotofonih je namreč daleč od tiste pri fotoaparatih, ki smo jih poznali pred desetimi leti in so ponujali približno enako ločljivost. Še posebno trpi ostrina slike, najbolj na robovih, kjer je pogosto neprepoznavno spacana.

Opozarjamo vas še na eno past, ki jo skrivajo slabi fotofoni. Med pritiskom na gumb za fotografiranje in samim fotografiranjem lahko preteče tudi več kot sekunda. To pomeni, da je treba fotofon nekaj dlje držati v smeri posnetka, pa tudi to, da se lahko od fotografiranja hitro spreminjajočih se objektov kar poslovite.

Uporabno? Oglejte si kaj je laserski tiskalnik.

S povečano ločljivostjo se bo povečala tudi kakovost fotografij, a nikakor ne bodo enake kot pri digitalnih fotoaparatih z isto ločljivostjo. V zrak vam torej še ni treba skakati, razen če se ne zavedate omenjenih omejitev fotofonov in jih boste uporabili v druge namene.

Najprej za fotografije, namenjene večpredstavnim sporočilom. Načeloma je tako poslana fotografija na drugem mobilniku dokaj prepoznavna, če ta nima preslabega zaslona. V najslabšem primeru bo vidna vsaj oseba, ki je stala pred objektivom, kombinacija dobrega fotoaparata pošiljatelja in dobrega zaslona prejemnika lahko pričara tudi kakšno podrobnost.

Oglejte si kako poteka krivljenje pločevine.