ekstrakcija modrostnega zoba

Kaj je modrostni zob in v katerem primeru ga je potrebno izpuliti?

Modrostni zob ali osmica je zadnji zob, ki, če so prisotne zasnove, izraste v ustno votlino. To se praviloma zgodi med 17. in 23. letom starosti. Ker pozno izraste, je pogost pojav impaktiranost. Slednje pomeni, da zaradi bližine sosednjega zobu in zaradi pomanjkanja prostora na zadnjem delu čeljusti ne izraste ali pa ne izraste v celoti.

Seveda je možna tudi ekstrakcija modrostnega zoba. Najpogostejši razlog za odstranjevanje modrostnih zob je tudi vnetje okoli delno izraslega zoba. Vnetje se kaže z bolečino in omejenim odpiranjem ust.

Še drugi razlogi za puljenje modrostnih zob

Eden od pogostih razlogov, zakaj je modrostni zob potrebno odstraniti iz ustne votline, je, da se lahko ostali zobje lažje čistijo.

Izpuliti ga je treba tudi v primeru, če zob leži ali raste v smeri, ki uničuje korenine sosednjega zoba.

Puljenje modrostnega zoba poteka tudi zaradi ortodontske indikacije, zaradi ciste okoli korenine zobu, prav tako lahko ovira prileganje proteze, povzroča karies, ki vodi v vnetje.

Priprava na poseg ekstrakcije modrostnega zoba

Ekstrakcija modrostnega zoba pomeni odstranitev zoba iz ustne votline. Na poseg se je treba posebej pripraviti. Pomembno je, da nanj ne hodite lačni, ker bi to lahko vodilo v slabost ali pa celo v omedlevico. Zavedati se morate, da anestezija drži od dve do štiri ure in da je v tem času hranjenje odsvetovano, ker lahko zaradi anestetika obgrizete lastni jezik ali lice.

Ekstrakcija modrostnega zoba je ambulantni poseg
Ekstrakcija modrostnega zoba je ambulantni poseg, vendar je zelo pomembno, da se dosledno držite navodil zobozdravnika. V primeru otekline lahko pacient nanese led na lice zunaj mesta posega.

Pred puljenjem modrostnega zobu torej poskrbite za lahek obrok. Dan pred posegom nikakor ne smete uživati alkoholnih pijač.

Navodila po odstranitvi modrostnega zobu

Ekstrakcija modrostnega zoba lahko poteka povsem brez večjih težav, če boste upoštevali vsa navodila, ki vam jih bo dal zobozdravnik. Njegove nasvete pa je seveda treba upoštevati tudi po posegu.

YouTube video
Ekstrakcija modrostnega zoba je pogost poseg za odstranitev enega ali več modrostnih zob. Tretji kočnik, bolj znan kot modrostni zob, je zadnji zob, ki se pojavi pri ljudeh.

Po odstranitvi zoba v ustih tampon držite še približno pol ure. Bolečina bi se lahko pojavila ob prenehanju učinkovanja anestetika. Ublažite jo lahko s pomočjo protibolečinskih sredstev, odsvetuje pa se uporaba aspirina. Ker je možna oteklina lica, se svetuje hlajenje predela s pomočjo hladilne vreče preko krpe. Na licu to držite približno petnajst minut. Predel lahko hladite tudi na drugačne načine, na primer s sladoledom ali s pitjem hladne pijače.

Članki iz iste kategorije: