stres in anksioznost

Naravni odziv telesa na stres

Vsak človek od časa do časa doživi razne stresne situacije. To je neizogiben del življenja, saj se soočamo z izzivi v službi, kot tudi v osebnem življenju. Stres je naravni odziv človeškega telesa na potencialno nevarne situacije. Pomaga nam, da se hitro odločimo ubežati ali se odzvati na drug način. Poznamo pa tudi anksioznost, ki močno ovira kakovost življenja posameznika. Omenjena motnja povzroči, da smo neprestano v strahu, ki je lahko tako močan, da nas popolnoma ohromi. Zato je dobro, če prepoznamo simptome in takoj, ko je mogoče poiščemo pomoč pri psihoterapevtu.

Kaj je anksioznost?

Povsem normalno je, da vsak izmed nas kdaj občuti anksioznost. To je del strahu, ki se pojavi ob prihajajočih in nepoznanih dogodkih. To je lahko strah pred razgovorom za službo, govor pred občinstvom in podobno. Težave nastanejo takrat, ko občutek močnega stresa traja zelo dolgo časa, brez dobrega razloga.  

Ključno je, da začnemo z zdravljenjem aknsioznosti čim je mogoče.
Anksioznost močno ovira kakovost življenja posameznika. Ključno je, da začnemo z zdravljenjem čim je mogoče.

Sčasoma prične anksioznost povzročati razne druge negativne vplive na psiho-fizično stanje posameznika. To pa lahko privede do depresije in drugih težjih mentalnih bolezni, ki so lahko zelo nevarne. Omenjena motnja lahko prizadene vsakogar. Povzroča, da se trpeče osebe nehajo ukvarjati s stvarmi, ki so jih včasih veselile.

Poznamo več vrst anksioznih motenj

Tako kot vsaka mentalna motnja, je tudi anksioznost mogoče opaziti v spremljajoči obliki ali del drugih motenj. Te pa so:

  • Panične motnje

Panične napade doživijo ljudje, ki občutijo močno anksioznost v naključnih delih dneva. Povzročiteljev je lahko veliko, vendar je pogosto tako, da je vzrok popolnoma nesorazmeren z odzivom trpeče osebe.

  • Močan strah in fobije

Nekateri ljudje se močno bojijo žuželk, predmetov, situacij, raznih aktivnosti ipd. Vse to pa vzbuja strah, ki je veliko bolj močan, kot bi bilo smiselno, da je.

  • Obsesivne motnje

Pogosto je anksioznost prisotna pri ljudeh, ki trpijo za obsesivno kompulzivno motnjo.

Poznamo pa tudi ločitveno in bolezensko anksiozno motnjo. Prva se nanaša na nerazumen strah pred ločitvijo od družinskih članov in prijateljev. Bolezenska motnja pa se pojavlja pri ljudeh, ki so prekomerno zaskrbljeni, zaradi svojega zdravja.

Simptomi anksiozne motnje

Napredne mentalne motnje, kot so anksioznost, depresija in podobno je sprva težko opaziti. Sčasoma postanejo simptomi bolj resni in prisotni. Kar se tiče simptomov, ki jih izkazujejo anksiozni ljudje, pa so te:

  • Težave s spanjem
  • Prisotna utrujenost, ki se zdi, da nima osnove
  • Visoka razdraženost 
  • Bolečine po naključnih ali enem delu telesa
  • Otežen nadzor nad čustvi, kot je zaskrbljenost
  • Težave s osredotočenostjo na določeno nalogo, kot je učenje
YouTube video
Fizični simptomi anksiozne motnje.

Zavedati se je potrebno, da so lahko simptomi omenjene motnje drugačni in bolj ali manj intenzivni od človeka do človeka. Zato je zelo pomembno, da pravilno diagnozo postavi psihoterapevt. V primeru, da sumimo na težave pri sebi, svojih družinskih članih ali prijateljih, je ključno, da začnemo z zdravljenjem čim je mogoče. Osebni zdravnik nas lahko napoti k psihoterapevtu. Pomagal nam bo preko pogovora in drugih postopkov, da ozavestimo vzroke ali določen vzrok, ki povzroča anksioznost ter ga odpravimo.

Članki iz iste kategorije: