Prednosti termalne vode

Termalna voda kot zdravilo za telo in duha

Ljudje imamo z naravo edinstven odnos. Na njo se zanašamo za preživetje, kot tudi ohranjanje zdravja. Že od nekdaj je termalna voda poznana po svojih zdravilnih lastnostih za nego kože. Obenem predstavlja tudi idealen način za sproščanje in povrnitev vitalnosti kože. To je samo eden izmed razlogov, da so že Rimljani, Grki in druge znane antične civilizacije zelo poveličevale zdravilno moč vode iz naravnih izvirov. Vsebuje pa tudi veliko mineralov, ki imajo anti-bakterijske značilnosti. Znanstveniki še dandanes odkrivajo številne potencialne prednosti, ki jih ima na človeško telo, kot so lajšanje bolečin, zmanjševanje vnetij in izboljšanje delovanja imunskega sistema.

Termalna voda je bogata z minerali

Globoko v zemlji se nahajajo številni minerali in mikro minerali, ki na različne načine ter v majhni količini sčasoma pronicajo na površje. Naše telo pa jih potrebuje za vzdrževanje zdravega imunskega sistema in druge življenjske funkcije. Pridobimo jih preko hrane, vendar ne vedno.

zdravilne lastnosti termalne vode
Termalna voda je poznana po svojih zdravilnih lastnostih za nego kože in je bogata z različnimi minerali, ki so koristni za človeka.

Sestava termalne vode pa je bogata z različnimi minerali, ki so koristni za človeka. Pod zemljo se nahaja tudi do 150 in več let preden pride na površje. Zato v sebi nosi ključne elemente, ki so izredno zdravilni. Poleg tega pa ima pogosto nevtralni pH oziroma kislost. To pomeni, da je zelo majhna možnost, da povzroči draženje kože. 

Balneoterapija ima potencialne zdravilne učinke na človeško telo

Namakanju v navadni vodi pravimo hidroterapija. Če pa se okopamo v termalni vodi, pa temu pravimo balneoterapija.

Različne raziskave so pokazale, da pri balneoterapiji številni koristni minerali pronicajo v kožo in imajo pozitiven vpliv. Minerali kot so kalcij, silikati, magnezijeva sol, selen in podobno nahranijo kožo in s tem potencialno odstranijo ali olajšajo vnetja in druge nezaželena stanja. Prednosti termalne vode so poznala že stara ljudstva oziroma civilizacije, zato je bila že od nekdaj smatrana za bogastvo narave.

Katere so potencialne prednosti termalne vode?

Dandanes poznamo številne vrste balneoterapije. Sestave različnih izvirov termalnih vod je so zelo različne, zato mnoge raziskave še potekajo. Znanstveniki pa so prišli do različnih ugotovitev, kakšni pozitivni vplivi so, če kožo izpostavimo izvirni vodi. Potencialni pozitivni vplivi pa so:

YouTube video
Spoznajte prednosti termalne vode v Termalnem Centru Thermana Park Laško
  • Hidracija kože

Izpostavitev kože termalni vodi jo naredi bolj prožno, mehko in odpravi ali olajša razna vnetja.

  • Zaščita pred UV poškodbami

Dolgotrajna izpostavljenost soncu lahko naredi veliko škode koži. Razni minerali v termalni vodi pa pospešijo proces zdravljenja. Ker se v vodi nahajajo številni antioksidanti, kožo tudi zaščiti pred nadaljnjo škodo.

  • Vzpostavitev razmerja mikrobioma

Na koži živijo mnoge bakterije, ki morajo biti v sožitju z raznimi drugimi bakterijami. Potencialni pozitivni vpliv termalne vode na kožo je tudi, da uravnovesi mikrobiom. Tako se postavi zdravo ravnovesje med različnimi bakterijami na koži. To pa ima za posledico zmanjšanje kožnih vnetij.

Ne glede na našo starost in zdravstveno stanje je priporočljivo, da preizkusimo številne prednosti, ki nam jih nudi termalna voda v izbranem tretmaju. To pa je tudi odlična priložnost, da se spočijemo in se ponovno napolnimo z energijo.

Članki iz iste kategorije: