SSl certifikat zmanjšuje tveganje

Za bistveno bolj varno komunikacijo na medmrežju

Za varno komunikacijo na medmrežju poskrbi Secure Sockets Layer oziroma SSL. To je kriptografski protokol. Omogoča torej varno sporazumevanje na internetu, denimo pri brskanju po spletu, med elektronskim poštnim komuniciranjem. Takšna vrsta protokola se najpogosteje uporablja pri delovanju spletnih trgovin. V tem primeru je namreč potreba po prenosu podatkov zaupne narave še toliko večja.


Če tudi na svoji spletni strani želimo uporabljate varne povezave preko https protokola, bomo morali nadomestiti enega od možnih oblik SSL certifikata. Na voljo je na primer DV SSL certifikat, ki se izda po preverjanju lastništva domene.


Digitalno potrdilo za omogočanje kodiranja podatkov


SSL certifikat je torej digitalno potrdilo, ki zagotavlja kodiranje podatkov med strežnikom ter odjemalcem, in sicer preko varnega protokola. Slednje omogoča zelo visoko stopnjo varnosti za komunikacijo, za obiskovalce spletne strani torej zelo varno izkušnjo.


Če vas torej zanima, zakaj je tovrstni certifikat sploh potreben, je odgovor povsem jasen: ker omogoča varnost, zaščito ter zaupanje. Z njegovo uporabo torej lahko dobro poskrbimo, da je naša spletna stran primerno varna, s tem pa izpolnjuje tudi zahteve Googla in ne nazadnje zahteve naših obiskovalcev.


Vrste SSL certifikatov


Pri deljenju na različne vrste SSL certifikatov se opiramo na vrste validacije. Daleč najbolj pogosto se uporabljajo certifikati z domensko potrditvijo. V tem primeru se torej preverja zgolj domensko ime. Nekoliko bolj redko so v rabi tako imenovani SSL certifikati s poslovno potrditvijo. Poleg domene se v tem primeru preverja tudi poslovni objekt.

YouTube video
Vrste SSL certifikatov – preprosta razlaga


Najbolj zaupanja vredni pa je SSL certifikat, ki ima razširjeno potrditev. Prepoznan je po izpisu imena podjetja oziroma organizacije s klikom na ključavnico v naslovni vrstici. Uporabniku slednje omogoča zelo hiter pregled lastnika certifikata ter seveda tudi takojšnje zavedanje o dovolj visoki varnosti.


Zmanjševanje tveganja za zlorabljanje podatkov

Uporaba SSL certifikata torej omogoča precej večjo zasebnost pa tudi varnost v primerjavi z nešifrirano povezavo. To pomeni, da certifikat SSL zmanjšuje tveganje, da bi tretja oseba lahko prestregla ali zlorabila podatke.

SSL certifikat omogoča precej večjo zasebnost in varnost
SSL certifikat omogoča precej večjo zasebnost in varnost v primerjavi z nešifrirano povezavo, ker zmanjšuje tveganje, da bi tretja oseba lahko prestregla ali zlorabila podatke.


Če torej posamezni obiskovalec spletne strani dobro ve, da uporablja povezavo https, se zagotovo počuti mnogo bolj varno, predvsem pri posredovanju plačilnih pa tudi drugih osebnih podatkov.

Članki iz iste kategorije: