Lesena okna

Lesena okna

Les se vrača v modo in lesena okna so lepo darilo vam in družini, saj ustvarjajo prijetno klimo in ugodno vplivajo na bivalno okolje. V prostor prinašajo naravo in toplino ter prostoru dajejo plemenit videz. Lesena okna naravno vpijajo in oddajajo vlago takrat, ko je to potrebno, dihajo in varčujejo z energijo na naraven način, obenem pa nudijo optimalno osvetljenost in energetsko učinkovitost.

Ker gre za naravne materiale, so lesena okna seveda bolj zdrava in prijazna za človeka ter bolj ekološko sprejemljiva. Pri proizvodnji 1m3 plastike npr. v zrak spustimo približno 5 ton CO2, proizvodnja 1m3 lesa pa CO2 celo skladišči.

Lesena okna

Skrbi glede vzdržljivosti lesenih oken so povsem odveč, saj je pri proizvodnji lesenih oken v zadnjem času prišlo do različnih prebojev, zaradi katerih se kakovostna lesena okna po vzdržljivosti lahko povsem kosajo s PVC okni. Izdelava je boljša, okvirji so debelejši kot včasih, napredek pa se dogaja seveda tudi na področju premazov, kjer se pri razvoju uporablja tudi nanotehnologijo.  Velja tudi omeniti, da les nastaja v velikih temperaturnih spremembah in je tako sposoben prenašati temperaturna nihanja do take mere, kjer PVC okna “spokajo”.

Pri izdelavi današnjih lesenih oken prednjačijo les smreke, hrasta, mahagonija in kostanja. Standard so okna z dvojno zasteklitvijo, vse več pa je povpraševanja po lesenih oknih s trojno zasteklitvijo. Pri slednjih se nam investicija zaradi manjše porabe energentov za ogrevanje povrne v izredno kratkem času.

Oglejte si tudi kako izgledajo dobre namizne svetilke.

Najtrajnejša izvedba lesenega okna je okno, ki je na zunanji strani prekrito z aluminijem, pomembno pa je tudi, da se pri izbiri lesenih oken velik pomen polaga na toplotno izolativnost stekla (manjša toplotna prevodnost stekla pomeni boljšo zasteklitev).

Ter še ena zanimivost – v nekaterih državah za objekte, kjer se zbira veliko ljudi, priporočajo lesena okna, saj PVC okna v primeru požara izločajo izredno strupene pline.

Članki iz iste kategorije: