Razvlažilec zraka

Vlažen zrak v bivalnih prostorih lahko ima izredno slab vpliv na naše zdravje in je škodljiv tudi za sam prostor. Vlažnost je največja v kopalnicah, na splošno v prostorih pa je to najpogostejša težava v poletnem času. Razvlažilec zraka je zato dobrodošla naprava v domačih prostorih. Najbolj uporabni so prenosni, saj jih lahko imamo v več različnih prostorih, odvisno od potreb. Prostor razvlažujemo pri temperaturah od 5 do 32 stopinj Celzija. Stopnjo vlažnosti lahko nastavljamo od 20% do 80%.

Razvlažilec zraka lahko uporabljamo le v običajnih bivalnih prostorih in ne tam, kjer je preveč mokro, preveč prahu ali klora. Stati mora na stabilni in ravni površini in imeti okoli sebe dovolj prostora za optimalno delovanje. Med uporabo morajo biti zaprta vsa vrata in okna. Če vodo odvajamo s pomočjo gibljive cevi, moramo paziti, da cevi ničesar ne ovira in da bo potekala nižje od odprtine za odtekanje vlage iz naprave.

Nič nenavadnega ni, če v prostoru, kjer uporabljamo razvlažilec zraka, temperatura naraste za 1 do 4 stopinje Celzija.

Preden ga začnemo uporabljati, se seznanimo z njegovim načinom delovanja. Preverimo, kaj pomenijo različne barve lučk, naučimo se nastaviti želeno relativno vlažnost zraka, izberemo želeno hitrost delovanja, s prilagoditvijo lopute nastavimo smer zračnega toka. Razvlažilec zraka lahko izklopi uporabnik sam, to pa se zgodi tudi takrat, ko je zbiralnik za vodo poln ali pa ko relativna vlažnost zraka pade pod stopnjo, ki ste jo nastavili. Zbiralnik ima prostornino približno 5 litrov. Približno vlažnost zraka lahko vidimo po tem, kakšna je barva indikatorja.

S to napravo lahko tudi sušimo oblačila, tako da delovanje nastavimo na najvišjo moč in tok zraka usmerimo direktno v oblačila. Nekaterih razvlažilniki zraka imajo še gumb, s katerim lahko preverite temperaturo v prostoru.

Vsake toliko časa je priporočljivo očistiti glavno enoto, zbiralnik za vodo, zračni filter in filter z aktivnim ogljem.

Članki iz iste kategorije: