Nasveti za preprečitev nastanka kariesa

Zobje so izjemno pomemben del našega telesa. Velikokrat se premalo posvečamo ustni higieni, kar vpliva tudi na nastanek različnih bolezni in vnetij. Nezdravljeni zobje nisi samo boleči, temveč izjemno nevarni. Nezdravljena gnojna vnetja lahko privedejo do hujših obolenj in v nekaterih primerih tudi do hujših operacij. Z nekaj preprostimi nasveti se lahko kariesu skoraj popolnoma izognete.

Znaki nastanka kariesa

Gnilobo je možno pravočasno preprečiti. V primeru, da nam je ne uspe preprečiti, moramo dovolj zgodaj prepoznati njen nastanek ter ukrepati. Prepoznamo jo na podlagi spremenjene barve sklenine. Slednja ni več bela, temveč temna in rjavkasta. Sprva nastanek kariesa ne povzroča bolečin in skelenja. Sčasoma se razvije v ostro bolečino ter v povečano občutljivost na vse hladne, vroče, sladke in kisle stvari. Zob morate pravočasno rešiti z obiskom zobozdravnika, ki bo zob ustrezno očistil in plombiral.

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana ni pomembna zgolj za splošno dobro počutje, temveč tudi za ohranjanje zdravja naših dlesni. Prehrana mora tako vsebovati veliko sadja, zelenjave, nesladkane hrane in pijače ter čim manj lepljivih in sladkih priboljškov. Izogibajte se slaščicam, ogljikovim hidratom, beli moki in vsem proizvodom z visoko vsebnostjo enostavnih ogljikovih hidratov. Večinoma pijte le nesladkane pijače brez mehurčkov.

Nezdravljen karies in posledice

Odlašanje obiska zobozdravnika ima lahko velike posledice. Problematični nista zgolj bolečina in občutljivost na toplo, mrzlo, sladko in kislo. Problematični so tudi drugi pokazatelji večjega problema, kot so otekle in rdeče dlesni, gnojna vnetja, premikanje in izpadanje posameznih zob ter podobno. Gniloba ima veliko večje posledice na naše zdravje, kakor si to predstavljamo. Redni obisk zobozdravnika prepreči hujša vnetja in težave.

YouTube video

Dobra ustna higiena preprečuje nastanek oblog

Različna hrana v kombinaciji s pijačo povzroča karies. Sprva se pojavi hrapava bela obloga med zobmi, po površini zob in okoli dlesni. Kasneje se razvije v bolj obširen in boleč problem. Dobra ustna higiena sestoji iz rednega umivanja in nitkanja. Najbolje je, da ščetko uporabite po vsakem obroku ali pa vsaj dvakrat na dan. Po umivanju morate uporabiti tudi ustno vodico z 0,05 odstotka klorheksidina in z 0,05 odstotka natrijevega fluorida. Zobje bodo tako maksimalno zaščiteni.

Članki iz iste kategorije: