Simptomi zgage

Kakšni so simptomi zgage in kako jih odpravimo?

Otroci in mladostniki lahko jedo različno hrano, brez kakršnih koli prebavnih težav. S starostjo pa pridejo določene prehranske omejitve, hrana postaja manj raznolika, predvsem zaradi razdraženosti želodčne sluznice oziroma simptomov zgage. Razdraženost se kaže kot zadah, refluks, pekoč občutek v požiralniku, težave z dihanjem zaradi povečane količine sluzi v grlu, razjede v ustih, grenak ali kisel občutek v ustih, spahovanje ali celo bruhanje. Težave so najprej v blagi obliki, kasneje pa so izjemno moteče, boleče in včasih kronične.

Pekoč občutek v trebuhu je zgaga

Po zaužitju hrane, slednja potuje skozi požiralnik, mimo mišice zapiralke v želodec.  Mišica zapiralka preprečuje uhajanje kisline in hrane iz želodca v požiralnik. V kolikor pa je mišica oslabljena, pa prihaja do občutka pekoče zgage.

Simptomi zgage

Želodčna kislina je namreč premočno koncentrirana za naš požiralnik in ga nadraži. Iz blagega draženja in začetnega refluksa, brez zdravljenja zgaga preide v kronično bolezen, kjer smo kronično hripavi, imamo ponavljajoča boleča vnetja grla, nenehno kašljamo, imamo težave s požiranjem in posledično tudi s spanjem.

Uravnotežena zdrava prehrana in odprava zgage

Z uravnoteženo prehrano lahko simptomi zgage hitro izginejo in se ne vrnejo. Pomembno je, da sami ugotovimo, katera živila nam razdražijo želodčno sluznico in se jim izogibamo. Pijmo predvsem vodo in bazične napitke. Ko se pojavijo prvi simptomi zgage, v vodi raztopitmo pol žličke sode bikarbone in napitek spijmo po požirkih. To bi moralo vsaj omejiti, če ne celo odpraviti težave. Strokovnjaki pa priporočajo, da se najbolj izogibamo sledečim živilom in pijačam:

  • kavi in pravemu čaju,
  • alkoholu,
  • kajenju,
  • mehurčkastim pijačam,
  • paradižniku in rdeči papriki,
  • oreščkom,
  • mastni in ocvrti hrani,
  • predpripravljenim obrokom,
  • večji količini česna in čebule.

Počasna prebava in presnova

Neproduktivno na simptome zgage vplivata tudi počasna presnova in prebava. Zaradi stresa, kronične neprespanosti in bolezni, se uniči črevesna flora. S tem se upočasni prebava in poslabšajo simptomi zgage. Ravnovesje v črevesju je bistvenega pomena za zdravo življenje.

YouTube video
5 najboljših nasvetov za hitrejšo presnovo

Dejstvo je, da večina bolezni izhaja iz prebavil. Zaradi slabše absorpcije kvalitetnih sestavin iz hrane, pride do sestradanosti telesa in hujših zdravstvenih težav. Vnašati moramo kvalitetne probiotike, ki uravnovesijo telesne procese in izboljšajo delovanje želodca ter prebavnega trakta. Probiotiki naj bodo odporni na kislino, vsebujejo pa naj probiotične in prebiotične bakterijske seve.

Članki iz iste kategorije: