Nasveti za čim prijetnejšo nosečnost

Nosečnost za vsako žensko predstavlja posebno obdobje, v katerem mora spremeniti kar nekaj navad in na ta način poskrbeti tudi za kar se da zdravo oziroma kakovostno življenje. Že v času načrtovanja nosečnosti je dobro vedeti, na kaj vse je treba paziti. Zato je najbolje, da si ženska za ta čas temeljito pripravi načrt, ki se ga potem tudi dosledno drži. 

Ženski v tem času veliko pomoč lahko nudi t. i. dula ali spremljevalka nosečnice. Ta ji pomaga ne samo s strokovnimi nasveti, temveč tudi na čustvenem področju. Sicer pa je dobro, da ima vsaka noseča ženska pri sebi še razumevajočega partnerja, ki ji pomaga pri raznovrstnih opravilih. 

Seznam živil v času zanositve

Izjemno velik vpliv na zdravje matere in ploda ima prehranjevanje. Ravno zato je še toliko pomembneje, da si nosečnica pripravi kakovosten seznam živil, ki jih lahko uživa. Na poseben seznam pa lahko napiše še vsa živila, ki so v času nosečnosti prepovedana oziroma jih ni priporočljivo uživati.

Na srečo ženske do takšnih že vnaprej skrbno pripravljenih seznamov lahko dostopajo tudi preko spleta oziroma so jim na voljo v priročnikih, ki so zasnovani posebej za čas nosečnosti. V njih je lepo opisano tudi to, da morajo ženske pri nakupovanju živil znati brati sestavine iz etiket. Le na ta način bodo lahko kupovale zdrava in primerna živila za nosečnost. 

Obisk zobozdravnika v nosečnosti

Poleg ostalih strokovnjakov, ki jih mora nosečnica obiskati že v času načrtovanja nosečnosti, ima pomembno vlogo tudi zobozdravnik in ustni higienik, na katerega včasih kar pozabimo. Temeljit pregled in dobra nega v tem času sta namreč prav tako ključnega pomena

YouTube video

Dobrega zobozdravnika in ustnega higienika lahko prav tako najdete s pomočjo spleta, na katerem si lahko preberete še, katere so zelo pogoste bolezni ali težave zob v času nosečnosti in kako se jim lahko izognete. 

Gibanje in počitek nosečnic

Pomembna dejavnika v času nosečnosti sta tudi gibanje in počitek. Čeprav nekatere ženske menijo, da je nosečnost predvsem čas za dober počitek oziroma ležanje, pa temu ni tako. Če nosečnost poteka normalno in nimate potrebe po ležanju, potem je gibanje zelo dobrodošlo oziroma kar obvezno. 

Pri gibanju pazite, da se ne boste preveč naprezali. Dobro vam bo del daljši sprehod po urejenih poteh. 

Članki iz iste kategorije: