Stres in staranje kože

Stres je lahko kriv za prezgodnje staranje kože

Vprašanje, ki si ga zastavljamo tako ženske kot moški je, ali res lahko ohranimo kožo mladostno. Strokovnjaki pravijo, da lahko, le vedeti moramo, kaj naša koža potrebuje. Ženske pogosto težko usklajujejo obveznosti v službi in doma, tako da so pogosto utrujene, če ne že izčrpane. Zato se lahko že pri tridesetih poznajo posledice stresa na koži. Zamašene pore, izsušena koža, popokane kapilare, srbeča koža, rdečica in izguba leska so najbolj tipični znaki prezgodnjega staranja. Rdeča, suha in neprijetna koža je posledica različnih vzrokov, zatrjujejo dermatologi.

Stres in staranje kože

To je lahko reakcija na onesnažen zrak, pa tudi posledica stresa, čustvenih pretresov in pomanjkanja spanja. Zaradi kroničnega stresa telo sprošča kortizol, ki slabi imunski sistem in zmanjšuje naravno sposobnost kože (da deluje kot zaščita), tako da ne zmore več zadrževati vlage in postane razdražena ter vneta. Za to so lahko krivi tudi hormoni. Strokovnjaki opažajo, da se menopavza začenja pri vse mlajših ženskah, kot pravijo, najverjetneje zaradi stresa. Ko ženska doživi nenadno spremembo ali nihanje hormonov, (tudi med nosečnostjo), se stopnje estrogena (hormona, zaradi katerega je naša koža nežna in mladostna) zmanjšajo, zato lahko koža kar naenkrat postane zelo občutljiva.

YouTube video

Ko pa telo ne proizvaja več dovolj estrogena, se koža ne more več tako dobro braniti pred vplivi iz okolja. Zato postane občutljiva in problematična (na primer mastna, zelo suha, rdeča, pojavljajo se mozolji …). Pomembno je, da težave s kožo poskušamo čim prej odpraviti. Razdražena koža namreč vloži ves napor v pomiritev in zmanjšanje vnetja namesto, da bi ščitila pred vsakodnevnimi škodljivimi vplivi iz okolja, na primer, pred nevarnimi sončnimi žarki, posledicami kajenja, onesnaženjem in stresom.

Za staranje, ki se pozna na koži, je zelo pomemben tudi genetski zapis. Le tisti z »zelo dobrimi geni« se bodo sposobni spopasti z sodobnim procesom staranja, pravijo strokovnjaki.

Pomoč starejšim na domu vključuje poleg pospravljanja in čiščenja prostorov tudi osnovna popravila v domu.

Ne glede na naše gene pa je najbolje, da poiščemo vzroke težav s kožo, bodisi v prehrani, stresu ali načinu življenja in poskušamo nadzorovati posledice. In kako se lahko spopademo s tovrstnimi težavami? Luskasta koža – Zaradi stresa postane koža izsušena, drobne gubice pa bolj vidne. Občasno pa je lahko tudi zelo mastna. Zato najprej poskušamo vzpostaviti ravnovesje z vlažilno kremo, ki vsebuje naravne pomirjevalne učinkovine, antioksidante in sestavine, ki spodbujajo njeno naravno zaščitno funkcijo.

Tako krema lahko vsebuje vitamine A, C in E (antioksidanti), betakaroten, izvlečke olivnega olja, ehinaceje, ki spodbuja obnovo celic, ali izvlečke morskih alg. Mastna koža – Mozolji in mastna koža so tipični znaki, da je z našo kožo nekaj narobe. Mozolji okrog brade lahko nastanejo zaradi hormonov, okrog senc, ust in po vratu pa zaradi stresa. Zelo pomembno je, da smo s kožo nežni. Z grobimi postopki, kot je piling, lahko odstranimo tudi naravni zaščitni sloj. Ko zatem nanesemo na tako očiščeno kožo kremo ali kakšen drug preparat, postane še bolj razdražena. Za tako kožo uporabljamo nežno čistilno mleko, s katerim bomo ponovno vzpostavili ravnovesje v koži.

Članki iz iste kategorije: