Pomoč starejšim na domu - druženje

Celovita pomoč starejšim na domu po ugodni ceni

Starejši ljudje potrebujejo nekaj asistence pri vsakodnevnih stvareh. Pomoč se lahko začne s čiščenjem prostorov enkrat tedensko ter se nato nadaljuje s pranjem in likanjem perila. Nadalje lahko pomoč starejšim na domu vsebuje tudi asistenco pri vsakodnevnih dejavnostih. Veliko starejših dejansko potrebuje samo družbo sočutnega posameznika, ki bo nudil besedo vzpodbude ter obenem pomagal pri opravljanju vsakodnevnih nalog.

Pomoč starejšim na domu - druženje
Pomoč starejšim na domu je lahko tudi samo družba osamljenim ljudem

Storitve za olajšanje življenja

Veliko starejših, ki še živi doma, ne potrebuje zahtevnejše pomoči, temveč samo drobne storitve, ki življenje olajšajo. Olajševalna pomoč starejšim na domu tako lahko vsebuje:

  • Prevoz k zdravniku ali v lekarno,
  • Prevoz v zdravilišče in pomoč pri nastanitvi,
  • Praznjenje nabiralnikov,
  • Skrb za notranje in zunanje rastline,
  • Kuhanje manj zahtevnih obrokov,
  • Skrb za ljubljenčke,
  • Čiščenje, pranje in sesanje,
  • Dostava oblačil v kemične čistilnice,
  • Manjša električna in vodovodna popravila,
  • Urejanje okolice.

Pomoč in spremstvo pri nakupih

Storitev pomoč starejšim na domu vsebuje tudi spremstvo pri nakupih. Starejši posamezniki tudi radi hodijo po trgovinah in sami izbirajo hrano. Potrebujejo pa spremstvo tudi pri pomirjanju oblačil in obutev. Po želji opravijo kasneje tudi zamenjavo neustreznih oblačil in obutve.

Pomoč starejšim na domu - nakupovanje
Nakup živil in potrebščin je ena izmed oblik pomoči starejšim na domu

V kolikor pa starostnik ne želi, da hodi s spremljevalcem v trgovino, zajema pomoč starejšim na domu tudi to, da spremljevalec opravi nakup živil in potrebščin sam. Po nakupih predloži vse račune in dokazila, tako da vedno veste, da spremljevalec deluje pošteno.

Osnovna popravila v domu

Poleg pospravljanja in čiščenja prostorov, vključuje pomoč starejšim na domu tudi osnovna popravila v domu. Pomočnik tako zamenja žarnico, zamenja stikalo in izvede druga manjša elektro popravila.

YouTube video
Video: Nasveti za popravila v vašem domu

Dodatno pa tudi pomaga pri lažjih selitvenih delih in sestavi pohištva. Pomaga tudi pri odvozu starega pohištva in starih gospodinjskih aparatov ter svetuje in zamenja električne naprave. Pomaga tudi pri zamenjavi ključavnic in kljuk. 

Urejanje okolice in vrta

Največ pomoči starejšim na domu pa je potrebne zunaj v okolici doma in na vrtu. Pomoč starostnikom se tako izvaja tudi v obliki pometanja, grabljenja listja, odstranjevanja odmrlih rastlin, zalivanja rož, košenja z navadno kosilnico in z nitko, obrezovanja grmovnic in dreves ter spravilo in priprava drv za zimo. Pomoč lahko dobijo tudi tisti, ki se ogrevajo na druge energente. Poskrbijo pa tudi za hišne ljubljenčke in jih odpeljejo na sprehod trikrat dnevno, ne glede na vreme, jih nahranijo ter počešejo.

Članki iz iste kategorije: