Kakšne luči izbrati

Opremljanje doma si navadno predstavljamo kot zelo zabaven in zanimiv proces, v resnici pa zna biti včasih tudi naporno, saj moramo premisliti o vseh najmanjših detajlih in sprejeti ogromno različnih odločitev. Še preden se vselimo v novo domovanje, moramo premisliti o marsičem. Če imamo to možnost, lahko električno napeljavo oziroma mesta vtičnic, stikal in luči še spremenimo, pogosto pa te možnosti nimamo, zato moramo za pravilno osvetlitev doma poskrbeti s primerno izbiro luči.

Notranje luči (svetilke/svetila) so lahko stropna svetila, stenska svetila, namizna svetila, vgradna svetila in še marsikaj drugega. Izbira različnih tipov in modelov je namreč zelo velika, zato jih nikakor ne smemo izbirati le glede na barvo ali nam všečno, moderno oziroma bolj tradicionalno obliko, ampak moramo preveriti predvsem njihove lastnosti. Svetila morajo osvetljevati vsak prostor tako, da bo v njem dovolj svetlobe tudi v večernih urah ali ponoči, predvsem pa da bo dovolj svetlobe za vse dejavnosti, ki jih bomo v tem prostoru počeli.

Za pisarno ali dnevno sobo bomo tako morali izbrati drugačna svetila kot za kuhinjo, kopalnico ali spalnico, saj v vsakem od prostorom opravljamo različne dejavnosti in v njih preživljamo različne dele dneva. Pred izbiro in nakupom luči moramo zato najprej razmisliti o posameznih funkcijah prostorov v našem domu, o tem, kaj bomo v kakšnem od prostorov počeli.

Za branje, pisanje, delo z računalnikom, pa tudi za šivanje in druge podobne dejavnosti, bomo potrebovali kvalitetno svetlobo, ki mora biti tudi pravilno usmerjena. Na pisalne mize tako sodijo namizne svetilke, nastavljivo lučko pa je priporočljivo postaviti tudi ob posteljo v spalnici in ob kavč v dnevni sobi. Na nočno omarico seveda lahko postavite tudi manjšo nočno lučko, ki bo dajala pritajeno svetlobo, tako da vas ne bo preveč bodla v oči, ko boste morali sredi noči oditi na stranišče. Pritajena svetloba naše oči in telo zvečer tudi počasi pripravi na umirjanje in spanje, zato naj bo v spalnici poleg (navadno stropnih ali stenskih) svetil še več drugih svetlobnih virov, ki jih boste uporabili ob jutrih in večerih ter ponoči.

Vedeti morate namreč, da svetloba lahko uravnava tudi naše razpoloženje, zelo vpliva pa tudi na naše zdravje, zato je še kako pomembno, da so svetila v vašem domu pravilno razporejena in da boste tako dobili dovolj svetlobe za delo, počitek, zabavo, kuhanje, branje. Tako kot premalo svetlobe lahko tudi preveč svetlobe slabo vpliva na človeka, predvsem pa močna svetloba lahko obremenjuje oči, zato je treba resnično dobro premisliti, kaj potrebujete v vašem domu in česa ne.

Moč in jakost svetlobe lahko uravnavate tudi z različnimi žarnicami ali posebnimi stikali, ki omogočajo to možnost in imajo cel razpon različnih stopenj, od pritajene svetlobe pa do zares močne luči, ki jo boste potrebovali le kdaj pa kdaj. Ko vse zgoraj našteto dobro premislite, pa lahko začnete tuhtati tudi o tem, kakšna svetila bi se vizualno podala v vaše stanovanje, hišo ali pisarno. Z njimi in s pravilno izbiro lahko namreč izredno polepšate prav vsak prostor, zato si je treba za nakup vzeti dovolj časa. Če se boste oblik, barv in modelov vaših svetil in svetilk kdaj slučajno naveličali ali vam ne bodo več tako zelo všeč, kot so vam bila, ko ste jih kupili, pa jih seveda lahko kadarkoli tudi zamenjate in tako v svoj dom ali pisarno oziroma v kak drug prostor vnesete nekaj svežine.

Za osvetlitev vrta, terase ali balkona so primerne LED solarne svetilke. Solarna svetila zagotovijo odlično svetlobo tam, kjer druge vrste svetil odpovejo. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: