Laserski tiskalnik

Nakup novega tiskalnika

Poleg računalnika je danes tudi računalniški tiskalnik skoraj nujen del vsakega doma, kaj šele pisarne, saj si brez njega nikakor ne znamo več predstavljati svojega življenja. Prav zato si proizvajalci tiskalnikov prizadevajo, da bi bili ti res čim bolj enostavni za uporabo in tako primerni prav za vsakega uporabnika ter da bi delo z njimi potekalo kar se da hitro in brez vsakih težav.

Laserski tiskalnik

Tako v današnjih časih te naprave ne omogočajo več le tiskanja dokumentov in fotografij, ampak imajo tudi nekatere druge funkcije, med njimi pa sta zagotovo najbolj priljubljeni skeniranje oziroma optično branje ter fotokopiranje. Naprave, ki ne omogočajo le tiskanja, ampak cel spekter različnih funkcij, imenujemo multifunkcijske naprave, saj z njimi lahko počnemo marsikaj. V zadnjih nekaj letih so postale zelo priljubljene tako za domačo uporabo kot tudi v manjših podjetjih, ki tako privarčujejo pri nakupu posebnega optičnega bralnika oziroma skenerja ali fotokopirnega stroja, hkrati pa takšna naprava, ki je vse v enem, zasede tudi manj prostora, kot če bi v pisarni ali doma imeli cel kup naprav.

Cene multifunkcijskih naprav in tiskalnikov so zelo različne, odvisne pa niso le od znamke in števila funkcij same naprave, ampak tudi od tega, za kakšen tip naprave sploh gre. Tako se lahko odločite za običajni oziroma brizgalni tiskalnik, ki je navadno cenovno ugodnejša možnost, a tiska počasneje in za to porabi več barve iz kartuše, zato je te treba večkrat menjati, ali pa za laserski tiskalnik, ki je sicer dražji, a občutno hitrejše deluje. Poleg tega pri tem tipu naprav en toner zadostuje za zelo dolgo časa, zato jih ni treba pogosto menjati.

Tonerji se med seboj razlikujejo ne le po ceni, ampak tudi po številu predvidenih natisnjenih strani, zato pred nakupom preverite tudi ta podatek. Večja ko je številka strani, ki jih lahko natisnete z enim tonerjem, dražji bo ta, a ga boste seveda lahko uporabljali dalj časa, zato vam ga ne bo treba tako pogosto menjati. To pomeni, da boste s tem prihranili tudi pri času, ki bi ga izgubljali z iskanjem primernega izdelka po trgovinah, pa tudi pri denarju za bencin oziroma poštino, če bi se odločili za nakup tonerja kar preko spleta.

Preden se odločite, če bi bil laserski tiskalnik pravi za vas, premislite, koliko navadno tiskate in kako pogosto to počnete. Premislite tudi o tem, kako pomembna vam je kvaliteta natisnjenih dokumentov, kar je še posebej pomembno, če nameravate tiskati tudi slike oziroma fotografije. V tem primeru se odločite za nakup barvnega brizgalnega tiskalnika, preverite pa tudi ceno barvnih tonerjev oziroma kartuš, saj so ti navadno občutno dražji od črnih.

Ne glede na to, kakšno napravo za tiskanje boste izbrali za svoj dom ali svojo pisarno, ne glede na to, katere dodatne funkcije bo ta naprava omogočala, pa morate vsekakor vedeti, da gre za izdelek z dolgo življenjsko dobo, zato bi bilo škoda, če bi kupili nekaj, s čimer ne bi bili zadovoljni. Prav zato se splača za premislek in izbiro tiskalnika vzeti malo več časa, povprašati znance in prijatelje za mnenje, skrbno pregledati karakteristike različnih modelov ter tako v raznoliki ponudbi najti točno tisto, kar potrebujete.

Članki iz iste kategorije: