Izbira sobne rastlin, ki poskrbijo za boljše počutje

Sobne rastline ne služijo le dekoraciji. Namreč, imajo lahko vpliv tudi na naše zdravje in počutje. Vsekakor je treba poznati rastlino, predno jo vnesemo v dom ali drug prostor. Namreč, so rastline, ki blagodejno vplivajo na nas, so pa tudi takšne, ki so lahko strupene nam in tudi živalim, v kolikor bivajo v istem prostoru z rastlino. Zato je pred izbiro pomembno nameniti nekaj pozornosti in se pozanimati o lastnostih izbranih rastlin.

Zagotovo ste že kdaj kaj zaužili od alo vere in tako veste, da gre za rastlino, ki ima tudi blagodejne učinke na naše zdravje. Lahko jo imamo tudi doma, seveda. Vsekakor pa se moramo zavedati, da bo ta morda potrebovala nekaj več in posebne nege, kakor bi jo katera druga. Običajno ob vsaki kupljeni rastlini prejmemo tudi kartonček, na katerem lahko vidimo, kako skrbimo zanjo.

YouTube video

Ali poznate rastlino taščin jezik ali pisano bajonetko? Gre za rastlino, ki uspeva tudi v različnih, nekoliko manj ugodnih pogojih. Je zelo trdoživa, hkrati pa odlična za prostor, saj učinkovito čisti zrak. Zelo hvaležna rastlina, ki se bo tudi odlično izkazala kot okrasna sobna rastlina. Odstranjuje tudi nekatere škodljive snovi iz prostora in jo lahko postavimo praktično kamorkoli.

Še ena rastlina, ki odstranjuje škodljive snovi je zmajevka. Vendar pa je ta lahko strupena za domače ljubljenčke in se tako odsvetuje v prostorih, v katerih se ti zadržujejo.

Mavrina, ki lahko zraste tudi do 8metrov v višino je še večja čistilka zraka. Kar je odlično je tudi, da je zelo nezahtevna za vzdrževanje in se odlično poda vsakemu prostoru.

Zelo učinkovito zrak čisti tudi gorska palma.

Čopasta zelenčica bo odlično poskrbela za proizvajanje kisika in bodo tako prostori dobro nasičeni s kisikom. Poleg tega pa filtrira ksilen in formaldehid. Zelo podoben je tudi bršljan, vendar pa pri temu moramo biti pozorni, saj lahko povzroča dermatitis. Tudi gumovec je dober za zrak, vendar pa je živalim strupen in ga tako ne izberemo, če imamo doma tudi živali. Veliko pozitivnih učinkov ima tudi samolist, vendar so njegovi listi in steblo strupeni, zato ne sme biti v bližini otrok ali živali.

Areka palma je odličen čistilec zraka, nestrupena rastlina, ki je hrkati tudi enostavna za vzdrževanje. Če doma nimate psa, je odlična izbira tudi nitasti betičnih, ki pa je psom žal strupen.

Če smo mislili, da je izbira sobne rastline enostavna, smo morda ugotovili, da niti ni tako lahka in je potrebno nameniti nekaj pozornosti sami izbiri.

Članki iz iste kategorije: