Kaj je prezračevanje trate?

Če ste začetnik ali izkušen vrtnar ali pa preprosto lastnik hiše, ki želi razumeti in vedeti več o urejanju okolice, ste morda že slišali za prezračevanje trate, čeprav nimate pojma, kaj je to? Je prezračevalnik trave še en pripomoček, kateri lahko resnično pomaga pri urejenem videzu zelenice? Torej, kaj je prezračevanje trate, zakaj in kdaj to storiti?

Glavni namen prezračevanja trate je zagotoviti zrak in zračnost vaše trate in tal pod njo.

Prezračevanje trate je proces prebadanja zemlje z majhnimi luknjami, ki vitalnim elementom, kot sta zrak in voda, pomagajo pri vstopu v korenino. Ta proces pomaga koreninam do globoke rasti, kar posledično zagotavlja močnejšo in živahnejšo trato. Glavni namen prezračevanja trate je zagotoviti zrak in zračnost vaše trate in tal pod njo.

Zakaj bi morali zračiti trato?

Pomembno je prezračiti trato, ker pomaga ublažiti zbijanje tal. Ko so tla stisnjena, imajo gosto populacijo delcev, kar preprečuje pravilno kroženje zraka, hranil in vode v tleh. Odvečna trava, ki je plast živega in odmrlega travnatega tkiva, ki se je nabrala na travniku, ki obdaja podlago trave, lahko izloči korenine tudi iz vitalnih elementov.

Znaki, ki nakazujejo, da morate travnik prezračiti

Slamnik je sestavljen iz poganjkov, stebel in korenin. Ta nakopičeni rastlinski material, imenovan tudi organski ostanki, je koristen za splošno zdravje travnika, vendar tega preveč , lahko odvrača od zdrave rasti trate. Pol palca ali več slamnika se šteje za predebelega in ga je treba odstraniti, saj lahko spodbuja tudi pojav žuželk in bolezni. Poleg tega vam lahko presežek slame prepreči pravilno košnjo trave, ker njena gobasta konsistenca povzroči, da kolesa kosilnice potonejo in skalpajo vašo trato.

Na splošno velja, da če vaša trata ne raste tako dobro, kot bi morala, kljub navidezno ustrezni negi, kot je primerno zalivanje, je lahko prezračevanje trate manjkajoči ključni element.

Če je vaša trata voljna in se hitro dehidrira, je več kot verjetno, da je prisotna prekomerna slama. Izmerite slamo in če je več kot pol palca, je priporočljivo prezračevanje.

YouTube video

Vaš travnik je bil ustvarjen s travo in obstaja plast tal. Plastenje tal je, ko se na vrh gredice razprostira tanka plast vrtnega komposta, da se pridelajo semena. Ta plastenec moti odtok vode, kar vodi v stisnjene razmere in slab razvoj korenin. Postopek prezračevanja bo razbil plastenje in tako omogočil lažji pretok vode skozi tla in skozi korenine.

Če je na vaši trati velik »promet«, na primer otroci in hišni ljubljenčki, ki se igrajo in tečejo po dvorišču, bi bilo prezračevanje koristno, saj pogosta hoja prispeva k zbijanju tal. Za prezračevanje tal pa se uporablja prezračevalnik tal.

Članki iz iste kategorije: