kondenzator klime za avto

Zakaj je kondenzator klime za avto nepogrešljiv del klimatske naprave?

Da lahko v vozilu preživimo visoke temperature, je ključnega pomena brezhibno delovanje klimatske naprave. Njen nepogrešljiv del pa je zagotovo kondenzator klime za avto, ki ima pri hlajenju izjemno pomembno vlogo.

Avtomobilska klimatska naprava je sestavljena iz številnih kosov oziroma komponent, kot so kompresor klimatske naprave, ventilator kondenzatorja, sušilni filter, uparjalnik, ventilator kabine, ekspanzijski ventil in seveda kondenzator klime za avto. Njegova najpomembnejša naloga je, da utekočini plin in odda zvišano temperaturo okolici.

Kako deluje kondenzator klime za avto?

Kondenzator klimatske naprave za avto je kot nekakšen radiator, ki je nameščen med masko avtomobila in hladilnikom motorja. V njem je plinasto hladilno sredstvo, ki se utekočini in oddaja toploto okolici, nato pa se v sušilnem sistemu osuši, ekspanzijski ventil pa poskrbi za znižanje temperature hladilne tekočine

YouTube video
V tem videu je razloženo, kako deluje kondenzator klime za avto v vašem vozilu.

Proces se nadaljuje v uparjevalniku, kjer hladilna tekočina ponovno spremeni agregatno stanje. Iz tekočine se pretvori zopet v plin, pri čemer se njegova temperatura ponovno zniža, posledično temu pa se močno ohladi tudi površina uparjevalnika. Na njegovo površino nato prihaja ohlajen zrak, ki potuje skozi sistem zračenja v kabino vozila.

Kako pogosto je potrebno zmenjati kondenzator klime za avto?

Podobno kot pri drugi opremi v klimatskem sistemu tudi kondenzatorja klime za avto na splošno ni potrebno servisirati dokler proizvaja hladen zrak. Nekateri mehaniki sicer priporočajo njegovo občasno preverjanje za morebitnimi poškodbami in korozijo, čiščenje njegove zunanjosti in notranje splakovanje.

menjava kondenzatorja klime za avto
Če je kondenzator klime za avto v dobrem stanju, vam ga ni treba zamenjati. Če je pokvarjen, boste morda potrebovali le popravilo ali delno zamenjavo komponente. Kondenzator klime, ki ga namestijo izkušeni strokovnjaki in je deležen rednih vzdrževalnih pregledov, bi moral trajati odvisno od modela, to je lahko od 10 do 20 let.

Na menjavo kondenzatorja klime za avto pa boste morali pomisliti, kadar sistem klimatske naprave ne deluje, kadar je zrak v kabini toplejši kot si želite ali kadar se stekla brez razloga zarosijo. Vendar je pri vzrokih za okvaro klimatskega sistema vedno potrebno biti previden, saj lahko vzrok okvare tiči tudi v drugih komponentah klimatskega sistema.

Menjava kondenzatorja klime za avto

Najpogostejši vzroki za nedelovanje kondenzatorja klime za avto so predvsem poškodbe, ki se najpogosteje zgodijo v prometnih nesrečah, kar povzroči njegovo puščanje. Zelo pogosta pa je tudi zamašitev lamel z umazanijo.

Priporočamo vam, da se menjave kondenzatorja klime za avto ne lotevate sami, saj gre za zahtevno opravilo. Prepustite ga profesionalnemu avto mehaniku, ki ima ustrezno opremo, znanje in izkušnje.

Članki iz iste kategorije: