tekočine za avto

Glavne tekočine za avto, ki jih mora poznati vsak voznik

Vsak jekleni konjiček potrebuje številne elemente za svoje dobro delovanje. Zelo pomembne so tekočine za avto, ki so ključne za dobro mazivnost motorja, hlajenje komponent, čiščenje stekel in podobno. Sčasoma jih je potrebno doliti ali popolnoma zamenjati, zato je dobro, če poznamo njihove osnovne naloge. Tako bomo brez težav ohranjali naš avto v vrhunskem stanju na kratkih in dolgih poteh. Enako pa bomo podaljšali življenjsko dobo ključnih komponent in si tako zmanjšali stroške s popravili in z menjavo različnih mehaničnih komponent.

Motorno olje je ključnega pomena za dobro delovanje mehanskih komponent

Vsako vozilo z motorjem na notranje izgorevanje potrebuje dobro mazivnost številnih komponent. To je še posebej pomembno za motor, saj vsebuje mehanske komponente, ki so pod veliko obremenitvijo. Zato je motorno olje ključna tekočina za avto, ki jo moramo redno menjati.

motorno olje je ključna tekočina za avto
Med zelo pomembne tekočine sodijo motorna olja, ki so ključne tekočine za avto, ki jo moramo redno menjati.

Moderna motorna olja so zelo vzdržljiva in lahko z njimi prevozimo tudi do 15.000 in več kilometrov preden niso več primerna za uporabo. Kljub temu pa je priporočljivo, da se držimo navodil proizvajalca motornega olja kot tudi našega vozila in opravimo menjavo ob priporočenih intervalih. Dobra praksa je tudi, če redno spremljamo nivo tekočine motornega olja.

Hladilna tekočina skrbi za optimalno delovanje motorja

Vsak avtomobilski motor se pri delovanju segreje do določene mere. To pomeni, da ga je potrebno nekako ohladiti, drugače lahko pride do pregrevanja in okvare raznih komponent. Moderni motorji z notranjim izgorevanjem se hladijo na dva načina. To pa je preko zraka in preko hladilne tekočine za avto, ki se nahaja v hladilniku motorja. Oba sistema delujeta vzajemno in odvajata odvečno toploto od motorja in tako zagotavljata učinkovito izgorevanje goriva ter ustvarjanje pogonske sile.

  • Pomanjkanje hladilne tekočine za motor je lahko zelo nevarno za zdravje motorja.
  • Zaradi pregrevanja motorja lahko pride do slabše ekonomije porabe goriva, kot tudi raznih okvar.
  • Opozorilni sistemi v novejših avtomobilih nam sporočijo, če se motor ne hladi primerno.
  • Če to opazimo, je najbolje, da na varen način prenehamo z vožnjo in pokličemo najbližjega mehanika.

Tekočina za avto za pranje stekel

Pranje vetrobranskega in zadnjega avtomobilskega stekla je ključnega pomena, ko se umažeta. Seveda to ne moremo narediti takrat, ko drvimo po avtocesti, zato se moramo zanašati na vgrajene tehnologije pranja stekel. Pralni tekočini za avto stekla pravimo tudi vitrex. Poznamo letno izvedbo, ki ima ledišče podobno navadni vodi. Na voljo pa je tudi zimska izvedbe, ki je zelo odporna na zmrzal. Načeloma se priporoča, da letno izvedbo uporabljamo v toplejših mesecih leta. Zimsko izvedbo pa takrat, ko se pojavijo temperature ozračja, ki preidejo pod ledišče vode. 

YouTube video
Kako napolniti tekočino za avto za brisalce vetrobranskega stekla

Močno priporočeno je, da letne tekočine za avto za pranje stekel ne uporabljamo v zimskem času. Drugače lahko poškodujemo dovodni sistem za pranje vetrobranskega in zadnjega stekla kot tudi luči in drugih delov vozila.

Druge pomembne tekočine za avto

Moderni sistemi nadzora delovanja avtomobila delujejo izredno natančno in nas opozorijo, ko je kaj narobe. Seveda pa se ne moremo v celoti na njih zanašati, saj je najbolje, da uporabljamo svoje znanje, pamet in druge veščine. Zato je pomembno, da omenimo tudi druge tekočine za avto, ki pa so:

  • Olje za zavore 

Potrebujemo ga za pravilno delovanje zavor.

  • Olje v menjalniku

Menjalnik potrebuje olje za pravilno delovanje in manjšo obrabo med delovanjem.

  • Hidravlična tekočina za avto za servo volan

Omogoča brezhibno delovanje sistema, ki nam pomaga pri obračanju koles avtomobila.

Priporočeno je, da zaprosimo mehanika, da pregleda omenjene tekočine med servisom, da zagotovimo dobro delovanje našega vozila.

Članki iz iste kategorije: