avto brisalci

Brisalci so najbolj preprosti, a najpomembnejši varnosti sistemi v avtu

Avtomobilski brisalci se lahko različno poimenujejo. Poznamo namreč različne narečne pa tudi žargonske izraze. A ne glede na vrsto poimenovanja predstavljajo izjemno preprost, obenem pa tudi  najbolj pomemben varnostni sistem v našem vozilu.

Brisalci v avtu postanejo ključnega pomena, ko dežuje ali pa sneži. Tedaj nam zagotavljajo dovolj varno in seveda tudi udobnejšo vožnjo. S slabimi brisalci nekako že lahko shajamo v sončnem vremenu. Druga zgodba pa je, ko torej naše vetrobransko steklo postane zasneženo ali pa mokro.

Tri ključne komponente avto brisalcev

Praviloma so vsi avto brisalci sestavljeni iz treh ključnih komponent. To so motor brisalcev, roke ter metlice. Elektro motor pri brisalcih dobro poskrbi za premikanje rok ter metlice. Roke brisalcev imajo nalogo, da dobro poskrbijo za primeren pritisk metlic. Slednje pa morajo dovolj učinkovito poskrbeti za odstranjevanje umazanije ter vodnih kapljic.

YouTube video
Kako delujejo avtomobilski brisalci?

Še posebej redno vzdrževanje od nas zahtevajo metlice avto brisalcev. Paziti moramo tudi na to, kdaj je ustrezni čas za njihovo menjavo. To praviloma nastopi tedaj, ko je guma na metlici poškodovana ali pa zaradi zunanjih razmer otrdi.

Tipični znaki za preveč obrabljene brisalce

Če so avtomobilski brisalci preveč obrabljeni, nas na to opozorijo številni znaki. Ti so lahko vidni pa tudi slišni. Med najpogostejše na primer sodijo cviljenje, škripanje ter glasno delovanje, prav tako puščanje sledi, lis, neočiščene površine, vibriranje, praskanje, slabo odstranjevanje umazanije ter puščanje madežev.

Če torej prepoznamo katerega koli od omenjenih znakov, je treba brisalce za avto nujno zamenjati. s tem ne smemo odlašati, ker lahko poškodovana ter trda guma metlice povzroči trajno škodo na vetrobranskem steklu našega avta.

Neustrezni avto brisalci v prometu predstavljajo nevarnost

Če avto brisalci škripajo, preskakujejo ali pa na primer za seboj puščajo madeže oziroma sledi, to pomeni, da je pod vprašajem ne samo vaša varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu. Poškodovani omenjeni sistem namreč lahko bistveno zmanjšuje našo pozornost, ki jo sicer moramo obvezno namenjati dogajanju na cesti.

avtomobilski brisalci
Če so avtomobilski brisalci preveč obrabljeni, nas na to opozorijo številni znaki.

V sledeh, ki jih za seboj puščajo obrabljeni brisalci, se močno poveča še bleščanje nasproti se vozečih vozil. Ključno je torej zavedanje, da lahko prav vsaka stvar, ki nam onemogoča jasen pogled na promet, predstavlja nevarnost za prometno nesrečo.

Članki iz iste kategorije: