otroški avtosedeži

Primerna izbira otroškega sedeža za avto

Otroški avtosedeži so lahko izjemno raznoliki, zato je izbira pravega še toliko večji izziv. Pri tem vam lahko pomaga nekdo, ki ima s tem izdelkom že izkušnje, prav tako strokovnjak iz specializirane prodajalne. Lahko pa najprej sami raziščete, kaj je značilno za kakovosten avto sedež za otroka in kako izbrati najprimernejšega za vaše potrebe.

Za začetek lahko preverite, v katere skupine sodijo posamezni otroški avtosedeži. Skupine so seveda povezane s starostjo pa tudi s težo vašega malčka.

Skupine avtosedežev za otroke

Avtosedeži za otroke so torej razdeljeni v več skupin. Skupina 0 in 0+ se nanaša na avto sedeže, ki so primerni za novorojenčke in zelo majhne otroke. Skupina 0 je primerna izbira za otroka, ki tehta največ 10 kilogramov, skupina 0+ pa za otroke, ki tehtajo največ 13 kilogramov.

Otroški avtosedeži za dojenčke so zelo priročni
Otroški avtosedeži skupine 0 za dojenčke do 13 kg so zelo priročni, saj imajo ročaj za prenašanje in dodatne vložke oz. blazinice, ki služijo podpori glavice in ritke. Večino avtosedežev za dojenčke je izdelanih iz plastike, a so kljub temu varni, saj morajo biti v avtomobilu pritrjeni nasprotno smeri vožnje.

Pri izbiri omenjene skupine je ena od pomembnejših lastnosti ta, da je avto sedež postavljen v nasprotni smeri vožnje na zadnji klopi. Dejstvo je, da novorojenček še nima dovolj močnih vratnih mišic, da bi lahko sam podpiral glavo. Posledično so takšni otroški avtosedeži namenjeni omenjeni vožnji.

Avtosedeži za otroke skupine I

Otroški avto sedeži skupine I so namenjeni otrokom, ki so težki med 9 in 18 kilogramov. Najpomembnejša razlika z avto sedeži skupine 0 je v tem, da je postavitev sedeža v smeri vožnje.

Ko vaš malček prične izpolnjevati zahteve glede svoje višine in ko je sposoben tudi sam vstati, zanj praviloma lahko izberete avto sedež skupine I.

Avto sedež skupine II in III

Avtosedeži za otroke skupine II in III so primerni za nekoliko starejše otroke, ki so težki med 18 in 36 kilogramov. Največja razlika je v tem, da je pripenjanje otrok v tem primeru z avto pasovi. Takšni modeli so znani tudi kot podporni sedeži.

YouTube video
Kako namestimo otroški avtosedež obrnjen naprej z varnostnim pasom in zgornjim privezom

Za avto sedeže za otroke skupine II je značilno, da imajo tudi naslonjalo. Avtosedeži skupine III pa imajo samo sedež, s katerim malčka lahko dvignete, da se lahko pripne z avtomobilskim pasom. Ključno je, da malčke v teh sedežih pripenjate z varnostnimi pasovi v treh točkah pritrditve. Ne smete uporabljati pasov, ki segajo samo čez otrokovo medenično kost.

Članki iz iste kategorije: