Kako izbrati robotsko kosilnico

Pri izbiri robotske kosilnice je ključno poznavanje njihovega delovanja in pomembnih lastnosti. Ponudba na trgu je raznolika, zato je bistveno razumeti osnovne principe, ki vplivajo na učinkovitost in primernost posameznega modela. Robotske kosilnice se premikajo po zelenici po določenem vzorcu, vendar je treba njihovo območje delovanja fizično omejiti. Električna zanka igra ključno vlogo pri določanju meja delovanja kosilnice. Postavljanje vrvice okoli območja, ki ga mora kositi, omogoča učinkovito delovanje, saj se kosilnica ustavi in obrne, ko zazna zanko.

Kljub njihovi učinkovitosti so robotske kosilnice bolj primerne za preproste travnate površine s pravilno geometrijsko obliko, manj učinkovite pa so na območjih z ovirami, kot so majhne gredice in druge nepravilnosti.

Robotske kosilnice delujejo na osnovi programirane navigacije in senzorjev.

Način košnje robotskih kosilnic

Robotske kosilnice delujejo po principu mulčenja, podobno kot rotacijske kosilnice. To pomeni, da pokošeno travo puščajo za seboj, saj nimajo zbirne posode za odkos. Spodnji del kosilnice vključuje boben z gibljivimi noži, ki se vrti in kosi travo. Noži se sami odmaknejo ob morebitni oviri. Pred košnjo je priporočljivo odstraniti ovire s terena ter izravnati grobe nepravilnosti. Kosilnice se polnijo na priključni postaji ali ročno, ko se baterija izprazni.

Merila za izbiro robotske kosilnice

Pri izbiri robotske kosilnice je nekaj ključnih meril: kot prvo je maksimalna površina, ki jo kosilnica lahko pokrije v rednih intervalih (zmogljivost se giblje od 250 m² do več kot 1500 m²). Drugo merilo je maksimalni naklon terena, na katerem kosilnica lahko deluje. Z zmogljivostjo baterije je povezan čas košnje po enem polnjenju, ki se giblje od približno 50 do 200 minut. Pomembna sta tudi širina in višina reza, minimalni razmik med ovirami ter minimalna širina prehodov na terenu. Način povezljivosti z mobilnimi aplikacijami, trajanje garancije, servisna mreža in dostopnost nadomestnih delov so tudi pomembni faktorji pri odločanju.

YouTube video

Površina košnje in trajanje delovanja

Pred nakupom robotske kosilnice je ključno preveriti, za koliko kvadratnih metrov je namenjena. Ta podatek se nanaša na ravno teren, po katerem kosilnica kosi vse dni v tednu in 24 ur na dan. Na primer, če imamo travnik velik 500 m² in želimo, da kosilnica kosi 12 ur na dan vse dni v tednu, moramo izbrati model za površino 1.000 m². Če je del terena nagnjen za več kot 15%, pa že potrebujemo kosilnico za 1.500 m².

Članki iz iste kategorije: