Kateri visokotlačni čistilnik izbrati?

Potrebujete čiščenje fasad, dovoznih poti, ograj in še česa? Ne glede na projekt čiščenja na prostem vam bomo pomagali najti najboljši tlačni čistilec za opravljanje dela. Poleg tega vam bomo dali nasvete o uporabi in negi tlačnega čistilnika.

Če nimate tlačnega čistilnika, si ga lahko izposodite v večini trgovin s strojno opremo.

Kako delujejo tlačni čistilniki?

Ne glede na to, ali jim pravite tlačni pralniki, električni pralniki ali tlačni čistilci, ti stroji za čiščenje na prostem delujejo enako. V stroj vstopa voda pod nizkim tlakom, bencinski ali električni motor pa črpa vodo skozi cev in razpršilno šobo pod višjim tlakom. Za težka opravila, ki jih vrtna cev ne more opraviti, zagotavljajo tlačni pralniki učinkovito moč čiščenja, ki jo potrebujete.

Tako električni kot bencinski tlačni čistilci lahko opravijo večino projektov čiščenja na prostem, ki se jih mora lotiti običajen lastnik hiše kot so na primer čiščenje tlakovcev ali pranje fasad. Ko se odločate, kateri stroj je za vas najprimernejši, upoštevajte dejavnike, kot so moč, raven hrupa, mobilnost in vzdrževanje.

Električni tlačni čistilniki imajo zagon s pritiskom na gumb ter delujejo tišje in čistejše kot bencinski modeli. So tudi lažji in zahtevajo manj vzdrževanja. Čeprav modeli z električnim kablom niso tako prenosni in ne nudijo zgornjega razpona moči modelov na bencinski pogon, se stroji na električni pogon dobro obnesejo pri večini lažjih do težjih opravil, saj odstranjujejo umazanijo z vrtnega pohištva, žarov, vozil, ograj, teras, oblog in drugega.

Čeprav so pogostejši modeli s kablom, so na voljo tudi akumulatorski tlačni čistilniki, ki še olajšajo številna čistilna opravila. Te zelo prenosne, ročne modele je lažje shraniti, nekateri pa vključujejo rezervoarje za čistilno sredstvo, nastavljive šobe ali nastavke za krtače.

Vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Nekatere električne tlačne čistilnike je treba priključiti neposredno v vtičnico z vgrajenim kablom stroja, drugi pa omogočajo uporabo podaljška. Od tega je odvisno, kako veliko površino boste lahko očistili. Če vaš tlačni čistilnik deluje s podaljševalnim kablom, uporabite tip, ki ga je določil proizvajalec.

Bencinski tlačni čistilniki

Bencinski modeli vam omogočajo mobilnost in moč, ki ju potrebujete za opravljanje velikih del kot so dovozi, pločniki, zunanje površine hiš in, odvisno od modela, težka dela, kot je odstranjevanje barve. Mnogi imajo ročni zagon z vlečenjem, nekateri pa so opremljeni z električnim zagonom s pritiskom na gumb za lažji zagon z eno roko.

Za pravilno delovanje bencinskega motorja vedno upoštevajte proizvajalčeve zahteve glede goriva. Pri nakupovanju najboljšega električnega čistilnika za vaše potrebe čiščenja imejte v mislih, da moč določa, kakšna opravila lahko opravi. Ta moč se meri z izhodnim tlakom – v funtih na kvadratni palec (PSI) – in količino vode – v galonah na minuto (GPM). Tlačni čistilec z višjim PSI in GPM čisti bolje in hitreje, vendar je pogosto dražji od naprav z nižjo zmogljivostjo. Za določitev čistilne moči tlačnega čistilnika uporabite vrednosti PSI in GPM.

Tlačni čistilniki, ki so primerni za manjša dela doma, imajo običajno zmogljivost do 1899 PSI pri približno 1/2 do 2 GPM. Ti manjši in lažji stroji so idealni za čiščenje zunanjega pohištva, žarov in vozil. Srednje zmogljivi tlačni čistilniki ustvarijo med 1900 in 2788 PSI, običajno pri 1 do 3 GPM. Te trdnejše in zmogljivejše naprave, ki so najboljše za uporabo doma in v podjetjih, omogočajo enostavno čiščenje vsega, od zunanjih oblog in ograj do teras. Visokozmogljivi tlačni čistilniki začnejo z 2800 PSI pri 2 GPM ali več. Tlačni pralniki za komercialne namene dosegajo tlak 3100 PSI in imajo lahko tudi 4 GPM. Ti vzdržljivi stroji z lahkoto opravijo številna obsežna čistilna dela, vključno s čiščenjem dovoznih poti, pranjem dvonadstropnih hiš, odstranjevanjem grafitov in odstranjevanjem barve.

Hladnovodni modeli, ki so na voljo v električni in bencinski izvedbi, so cenejši in najpogostejši za domačo uporabo. Tlačni pralniki z vročo vodo, ki so idealni za industrijsko uporabo, so običajno dražji in težji za upravljanje, vendar čistijo bolje in hitreje kot tlačni pralniki s hladno vodo. Uporabljajo tudi manj čistilnega sredstva. Hladnovodni tlačni pralniki so zasnovani za uporabo samo s hladno vodo. Vroča voda lahko poškoduje črpalko.

YouTube video

Šobe za tlačne čistilnike

Tlačni pralniki so opremljeni z univerzalno razpršilno palico, ki omogoča prilagajanje vodnega tlaka z enim samim zasukom, ali s kompletom zamenljivih šob. Nastavitve in šobe vključujejo:

  • 0 stopinj (rdeča šoba) je najmočnejša in najbolj koncentrirana nastavitev šobe.
  • 15 stopinj (rumena šoba) se uporablja za intenzivno čiščenje.
  • 25 stopinj (zelena šoba) se uporablja za splošno čiščenje.
  • 40 stopinj (bela šoba) se uporablja za vozila, pohištvo na terasi, čolne in poškodovane površine.
  • 65 stopinj (črna šoba) je nizkotlačna šoba, ki se uporablja za nanašanje mila in drugih čistilnih sredstev.

Da bi se izognili poškodbam in poškodbam, se prepričajte, da uporabljate pravilno šobo za določeno delo.

Članki iz iste kategorije: