svečke za avto

Vloga vžigalne svečke za avto

Svečke za avto imajo zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju gladkega delovanja motorja, in to v prav vsakem vrsti vozila. Gre namreč za naprave, ki so nujno potrebne za vžig mešanice goriva ter zraka v motorjih z notranjim izgorevanjem. Ko iskra preide med vžigalno elektrodo, tedaj se mešanica vžge.

Vžigalne svečke za avto so sestavljene iz kontaktnega bara, ohišja in središčne elektrode. Delujejo v vseh vrstah sistemov za vžig – v kontaktnem, brezkontaktnem ter elektronskem. Izjemno pomembno je torej, da vozite s kakovostnimi svečkami, ker si s tem omogočite številne prednosti.

Prednosti kakovostnih svečk za vozila

V prvi vrsti je torej ključno, da so avtomobilske svečke dovolj kakovostne, seveda če si želite dobro koristiti vse njihove prednosti. Ena od večjih in ključnih prednosti takšnega avto elementa je zmanjšanje obremenitve motorja ter izboljšanje njegovega dela med mirovanjem, prav tako v času, ko je ohlajen.

Glede na omenjeno, je navor vrtljajev v celotnem območju povečan. Dinamika in prožnost motorja pa sta posledično precej izboljšana. Prav tako avto svečke igrajo zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju gladkega delovanja motorja. Še ena od ključnih prednosti je, da sta poraba goriva in emisija onesnaževanja zraka občutno zmanjšani.

Zakaj se avto svečke najpogosteje okvarijo?

Glavni povzročitelj za okvaro svečk za avto je najpogosteje kontaminacija s produkti nepopolnega izgorevanja ali pa obrabe elektrod. Prav tako ima vpliv na delovanje svečke tudi samo stanje motorja avta. O tem stanju torej lahko veliko povemo že samo z opazovanjem svečk.

Svečke je treba temeljiteje pogledati, potem ko motor že nekaj časa deluje. Seveda je najbolje, da se svečke pregledajo takoj, ko je končana daljša vožnja.

Življenjska doba avtomobilskih svečk

Kako dolgo bo svečka za avto delovala, je odvisno zlasti od vrste svečke, prav tako od kakovosti uporabljenega goriva. Seveda tudi od pogojev delovanja avta. Nasploh pa se menjava svečk priporoča na vsakih 20000 do 30000 prevoženih kilometrov.

YouTube video
Kako pogosto naj zamenjam svečke za avto?

Najdlje vam bodo praviloma služile platinaste avto svečke, ki jih je običajno treba zamenjati na vsakih 70000 kilometrov. Če se svečke za avto okvarijo prej, pa je seveda za zamenjavo treba poskrbeti predčasno. Za najpogostejše okvare svečk v avtu so navadno krivi tvorba ogljika, obraba, usedlina goriva, taljenje in korozija elektrod, toplotne poškodbe, obraba vtiča, razpoke.

Članki iz iste kategorije: