Lambda sonda kot ključen element za uravnavanje vrednosti izpušnih plinov

Lambda sonda v vozilu omogoča optimalno delovanje motorja, obenem igra pomembno vlogo tudi pri uravnavanju vrednosti izpušnih plinov. Če je tovrstni element poškodovan, je posledica povsem jasna – prekoračitev škodljivih snovi v izpušnih plinih vozila.

Stopnja obrabe lambde sonde je relativno velika. Takšen element je namreč nameščen na delu izpušnega sistema, kjer so temperature in mehanske obremenitve velike. Prav tako je močan vpliv kemije. Sicer pa se lambda sonda najpogosteje uporablja skupaj s keramičnim merilnim elementom iz cirkonijevega oksida.

Preverjanje delovanja lambde sonde

Če je lambda sonda poškodovana, je onemogočeno delovanje vozila. Tipični znaki okvare so povečana poraba goriva, nepravilna emisija izpušnih plinov in ne nazadnje še nekatere vozne lastnosti. Pokvarjeni del se mora zamenjati v najkrajšem možnem času.

Lambda sonda v vozilu omogoča optimalno delovanje motorja

Še vgrajeno sondo lahko izmerite s pomočjo osciloskopa. Motor mora biti v tem primeru nastavljen po navodilih proizvajalca. Segret mora biti na delovno temperaturo. Element prične delovati pri približno 300 stopinjah Celzija. Pravilno delovanje sonde lahko ugotovite z merjenjem napetosti. Ta se ugotovi med delovanjem motorja. Napetost na osciloskopu mora pokazati razpon med 200 mV in 800 mV. Med samo meritvijo ima velik pomen tudi čas, ki poteče med spreminjanjem napetosti. Če naprava pokaže stalno napetost ali počasnejši reakcijski čas variacij, je to znak za okvaro lambde sonde.

YouTube video

Montaža lambde sonde

Vozila morajo biti opremljena z lambdo sondo, ki jim zagotavlja optimalno delovanje, posledično pa tudi manjšo porabo goriva ter učinkovito zaščito samega okolja. Vozilo v primeru poškodovane sonde prekoračuje dovoljeno emisijo izpušnih plinov. Pokvarjeno lambdo sondo je treba zamenjati in to s takšno, ki je določena za določen tip vozila.

Pri montaži sonde v vozilo nikoli ne uporabljajte neustrezne ali pa poškodovane. Pri tem se dobro zavarujte tako, da priključni kabel ni poškodovan oziroma obrnjen. Merilni deli sonde med vgradnjo ne smejo priti v stik z vodo, čistilnimi sredstvi, z mastjo ali s sredstvi za zaščito proti rjavenju.

Pri montaži lambde sonde prav tako pazite, da priključni kabel ne bo prišel v stik z vročimi ali gibljivimi deli. Prav tako nikoli ne uporabljajte osvinčenega goriva oziroma dodatkov s težkimi kovinami ter silikoni. 

Preberite si še naslednji članek: Električne komponente v avtu

Pogosta težava, povezana z avto elektriko, je zamašitev  grelnih teles.

Članki iz iste kategorije: