konopljino olje

Na kakšen način deluje konopljino olje?

Če v svojem gospodinjstvu uporabljate konopljino olje, potem ste dosegli dvojno zmago. Takšen konopljin izdelek namreč deluje od znotraj navzven in od zunaj navznoter. Lahko se ga uporablja tudi kot prehransko dopolnilo.

Olje konoplje se najpogosteje uporablja kot dodatek k različnim jedem, seveda pa ga ne smete izpostavljati visokim temperaturam, ker na vročini tovrstno olje ni stabilno.

Olje konoplje kot vlažilno sredstvo

Ste vedeli, da se konopljino olje lahko uporablja tudi kot odlično vlažilno sredstvo za kožo. Zlahka se namreč vpije in koži pomaga pri vlaženju, prav tako pri pomirjanju, če je koža suha ali pa razdražena. Ne zamaši por in ne povzroča nikakršnega draženja.

Ker ima olje iz konoplje zelo blagodejne učinke se pogosto kot sestavina uporablja tudi v izdelkih, ki so namenjeni negi las in kože.

Obogatitev jedi s konopljinim oljem

Konopljino olje je zelo dobrodošla izbira za obogatitev različnih solat in drugih jedi, ki jih toplotno ne obdelujemo. Ne smemo pa ga torej uporabljati za peko ali kuhanje. Visoke temperature namreč uničijo njegove koristne snovi, ki so naravno prisotne v njem.

Priporočen vnos konopljinega olja na dan pa je ena žlica oziroma približno 15 mililitrov. Dobro je, da tega ne presežete.

Okus olja konoplje

Za olje konoplje je značilno, da ima blag okus po oreščkih. Posledično je lahko izvrsten dodatek solatnim prelivom, smutijem in ne nazadnje najrazličnejšim omakam. Shranjevati ga morate torej v temnem in primerno hladnem prostoru. Lahko ga hranite kar v hladilniku, njegov rok uporabe pa je približno pol leta.

YouTube video
Kako narediti okusen solatni preliv iz konopljinega olja?

Na embalaži izdelka lahko preverite povprečno hranilno vrednost na 100 gramov, energijsko vrednost, koliko maščob vsebuje in drugih hranilnih snovi.

Učinek konopljinega olja na lase

Konopljino olje lahko torej uporabite tudi za nego kože in las. Vaša koža ga bo oboževala od prvega dne, ko ga boste pričeli uporabljati. Olje ne bo zapacalo vaše kože, omogočalo ji bo, da lahko svobodno diha. Uporablja se lahko kot vlažilno sredstvo, na primer po čiščenju obraza.

Konopljino olje za bujno rast las.
Konopljino olje, bogato z omega 3, 6 in 9, je polno maščobnih kislin, ki so potrebne za bujno rast las. Masaža lasišča s konopljinim oljem prav tako spodbuja prekrvavitev.

V olje se bodo zaljubili tudi vaši lasje. Preprosto ga vmasirajte v lasišče ter lase. To pustite delovati približno pol ure, nato lase umijte s šamponom. Končno boste lahko videli, kako izgledajo primerno navlaženi in gladki lasje.

Članki iz iste kategorije: