Ameriški slamnik v domači lekarni

Čeprav nam sodobna medicina ponuja učinkovite rešitve za praktično vse bolezni in tegobe, je pogosto bolje, da se že sami doma posvetimo preventivi, lahko tudi učinkovito ukrepamo v primeru kakšnih blažjih težav. To pomeni, da bo treba oblikovati domačo lekarno, ki bo vsebovala vse potrebno za postopanje v takšnih primerih. Poseben poudarek je na zdravilnih rastlinah, ki prinašajo dobrodošle učinke.

Na voljo imamo seveda celo vrsto zdravilnih rastlin, ki jih lahko uporabimo v boju proti najrazličnejšim tegobam. Dandanes se sicer nekoliko manj zavedamo potenciala teh rastlin, so pa v preteklosti naši predniki točno vedeli, kaj uporabiti za katero bolezen. Vseeno ostaja nekaj priljubljenih rastlin, ki ne smejo manjkati v nobeni domači lekarni. Ena teh je gotovo ameriški slamnik, ki je izjemno priljubljen tako v medicini kot v domači uporabi.

Ameriški slamnik za preventivo in odpornost

Vsaka rastlina ima svojo vlogo, prav ameriški slamnik pa je med najbolj vsestransko uporabnimi. Uporablja se namreč za krepitev imunskega sistema, torej učinki te rastline koristijo praktično vsakomur. Ne gre le za domneve, temveč je imunostimulativno delovanje tudi klinično dokazano, nenazadnje se iz te rastline pridobivajo sestavine za izdelavo mnogih zdravil, izdelki iz ameriškega slamnika pa so registrirani kot zdravila, ki krepijo imunski sistem. Več o rastlini tukaj.

Ima pa rastlina že dolgo zgodovino delovanja na ta način. Najbolj značilna je bila uporaba pri raznih pikih in ugrizih ter drugih ranah. Ameriški staroselci so rastlino uporabljali pri pikih insektov in ugrizih kač, a uporabnost je še veliko bolj široka. Koristi pri zdravljenju ran vseh vrst, tudi pri vnetjih, zobobolih in trebušnih krčih so jih uporabljali.

Ameriški slamnik vsebuje kombinacijo različnih snovi, ki ponujajo takšne učinke. Te sestavine delujejo v kombinaciji in ponujajo učinke, ki jih ne gre pričakovati od izolatov, ravno zato gre za rastlino z velikim potencialom v ljudski medicini in nujno sredstvo v domači lekarni.

Izdelki iz ameriškega slamnika

Veliko poudarka se daje zdravilom iz ameriškega slamnika. To so zdravila rastlinskega izvora, ki imajo nadzorovano vsebnost in preverjene učinke, zato so v boju proti konkretnim boleznim in težavam navadno najboljša izbira. Možno jih je dobiti v lekarnah, večinoma brez recepta.

Ameriški slamnik pa se tudi na druge načine uporablja za lajšanje številnih tegob, tudi v primeru prehladov in splošnega slabega počutja, ali pa zgolj za preventivno krepitev imunskega sistema. Najbolje učinkujejo cvetoče zeli in korenine, ki jih lahko uporabimo na različne načine. Možno je najti veliko receptov za optimalno uporabo te rastline, za rane in poškodbe se uporabljajo predvsem mazila, izdelana iz nadzemnega dela rastline. Iz rastline sicer pa je sicer med najbolj priljubljenimi pripravki tudi tinktura iz ameriškega slamnika, čaj ali sok, možnosti pa je še več, odvisno seveda od tega, za kaj nameravamo učinke uporabiti. V vsakem primeru je treba paziti na to, da ameriški slamnik pravilno uporabimo.

Članki iz iste kategorije: