uporabe zeolita

Ali veste vse o zeolitu?

Vreli kamen ali zeolit je v zadnjih letih postal pomembna surovina, v kemiji so poznani kot »hidratirani alumino silikati«. Zagotovo ste že slišali same pozitivne lastnosti zeolita, pa vendar zagotovo še obstajajo dejstva o zeolitu, katerih še morda ne poznate.

Obnovimo znanje o zeolitu

  • Zeolit ​​je leta 1756 odkril švedski mineralog Frederich Cronstet.
  • Prvi najdeni vzorci zeolita so bili vulkanskega izvora, kasneje so bile “sedimentne zeolitne” formacije pridobljene s hidrotermalno in padavinsko metodo.
  • Je porozen.
  • Strukture zeolitov vsebujejo votline v katerih najdemo katione in vodo.
  • Zeoliti se uporabljajo kot ionski izmenjevalci.
  • Naravni zeoliti so ime skupine, ki jo sestavlja več kot 40 mineralov, obstajajo tudi sintetični zeoliti, ki sicer niso enakovredni naravnim zeolitom in se uporabljajo zlasti v kemični industriji in industriji detergentov. 
  • Uporablja se na 150 različnih področjih (ekologija, kmetijstvo, živinoreja, industrija, itd.). 

Znimivosti o zeolitu

Minerali zeolita se vse pogosteje uporabljajo pri nadzoru onesnaževanja, čiščenju odpadne vode, pri odstranjevanje radioaktivnih odpadkov, čiščenju pri razlitju z nafto, čiščenju dimnih plinov in tudi pri proizvodnji kisika. Predvsem slednje je zanimivo, če upoštevamo, da je zmanjšanje kisika posledica onesnaženosti zraka in vode, zaradi česar prihaja do izumrtja rastlin in rib ter ogroža zdravje ljudi. Pri pridobivanju se večinoma uporabljajo sintetični zeoliti, lahko pa se uporabljajo tudi naravni. 

YouTube video
Kurator za mineralne vede, Aaron Celestian, govori o izjemnem mineralu zeolitu in za kaj vse se ga uporablja.

Zeoliti nastanejo kot posledica spreminjanja vulkanskega pepela v vodnem okolju in jih najdemo na vseh celinah sveta. Proces nastajanja lahko traja na tisoče ali celo milijone let. Mešanje vroče lave in morske vode poskrbi za edinstveno mrežasto strukturo. Njihove vrste in tudi mineraloške lastnosti so precej različne. Najboljše tehnološke lastnosti ima klinoptilolit. 

Ne spreglejte tudi: Uživanje klorele s počeno celično strukturo

Že stari Rimljani so pri gradnji mostov uporabljali zeolit. Te naravne minerale je mogoče kopati v rudnikih. Danes se letno proizvede približno skoraj 3 milijone ton zeolita. Vodilna v proizvodnji je Kitajska, sledijo ji Južna Koreja, Jordanija in Japonska. 

Zeolit ​​je sposoben nase vezati in odstraniti najrazličnejše toksine iz odpadnih snovi, človeškega telesa in iz pitne vode.

Zeolit kot prehransko dopolnilo
Zeoliti so minerali, ki vsebujejo predvsem aluminijeve in silicijeve spojine. Uporabljajo se kot sušilna sredstva, v detergentih ter v čistilcih vode in zraka. Zeoliti se uporabljajo tudi kot prehranska dopolnila za zdravljenje raka, driske, avtizma … ter za uravnavanje pH in odstranjevanje težkih kovin v telesu.

Zeoliti bi naj bili varni za okolje in naj ne bi imeli negativnega vpliva na upravljanje voda, poleg tega pa imajo veliko pozitivno vlogo pri čiščenju odpadnih voda. So tudi biološko razgradljivi, čeprav ta proces lahko traja več mesecev.

Nekateri so izjemno lepi in se včasih uporabljajo v nakitu. Veliko je tudi zbirateljev, ki posebne kose obravnavajo kot zbirateljske kamne.

Vsekakor je potrebno vedeti in se zavedati, da kljub temu, da se kažejo nekatere potencialne koristi zeolita, veliko število študij o zeolitu ni potrjenih pri ljudeh. Za potrditev medicinske uporabe zeolita so potrebne obsežnejše klinične študije.

Povzetek

Kljub starosti zeolita in večstranski uporabi je težko trditi, da bi lahko to raznoliko skupino mineralov poznali tako dobro, da bi vse vedeli o njem.

Članki iz iste kategorije: