Kako kolagen vpliva na lepo in mladostno kožo?

Telesu lasten kolagen je pravzaprav beljakovina, ki igra pomembno vlogo v strukturi in podpori kože, ne samo na obrazu, temveč tudi po vsem telesu. Čeprav je na trgu moč kupiti različne kozmetične izdelke, ki vsebujejo sintetizirano beljakovino, pa se pojavi težava pri absorpciji snovi, saj telo večji del vnesene beljakovine razgradi v različne dele telesa in tako sestavina sploh ne pride do globljih plasti kože.

Iz tega vidika je bolj učinkovito, da uporabniki, ki si želijo ohraniti in povrniti videz sijoče, mladostne in elastične kože, redno jemljejo preparate v obliki prehranskih dopolnil, ki na naraven način spodbujajo, da se kolagen v telesu proizvaja sam.

Kje v koži se nahaja kolagen?

Koža je največji telesni organ. Sestavljena je iz hipodermisa, dermisa in povrhnjice. Povrhnjica je najbolj zunanja plast kože, ki je tudi najtanjša in ima ključno vlogo pri zaščiti kože pred škodljivimi zunanjimi dejavniki. Srednja plast kože oziroma dermis pa določa moč in strukturo kože. Tu se nahajajo krvne žile, lasni mešički in fibroblasti.

prehranski dodatek v kapsulah Kolagen Up
Kolagen Up v kapsulah

Fibroblasti so celice, ki so odgovorne za sintezo pomembnih beljakovin, kot sta kolagen in elastin. Hipodermis kot maščobna plast kože z znojnimi žlezami pa prav tako vsebuje kolagenska vlakna, ki podpirajo strukturo kože. Zato je pomembno, da nastajanje beljakovine spodbujamo od znotraj s prehranskimi dodatki in ne od zunaj z raznimi kremami.

Zakaj kolagen prične upadati z leti?

Strukturo, elastičnost in čvrstost kože določajo tri beljakovine. To so elastin, keratin in kolagen. Posebej kolagenska vlakna, ki predstavljajo glavni sestavni del vezivnega tkiva, so zadolžena za to, da pomagajo kožo ohranjati mlado in sijočo. V mladih letih ima telo bogato zalogo teh esencialnih beljakovin, zato je koža mehka in gladka.

Izpostavljenost soncu, onesnaževanje in staranje pa so dejavniki, ki postopoma vplivajo na strukturo kože, saj zaradi škodljivih učinkov in pomanjkanja proizvodnje razgrajujejo kolagenska vezivna vlakna. Tako prične proizvodnja beljakovine upadati po 25 letu starosti. Koža postaja tanjša in bolj dovzetna za škodljive vplive. Tako pričnemo opažati gubice okoli ust in globlje gube na čelu.

Kako na naraven način spodbuditi kolagen?

Beljakovino, ki ni pomembna le za ohranjanje mladostne in sijoče kože brez gub, temveč tudi za zdravje kosti, kit in vezi, lahko spodbudimo na naraven način. To pomeni, da z izbranimi rastlinskimi izvlečki spodbudimo naravno proizvodnjo beljakovine v telesu.

Tak izdelek proizvaja podjetje Malinca s spletno trgovino, ki je z izdelkom Kolagen UP s 60 kapsulami razvilo rešitev za naravno tvorbo beljakovine. V izdelku je pet naravnih sestavin. Prehransko dopolnilo pa je primerno tudi za tiste, ki ne želijo uživati izdelkov z živalskim izvorom.

Članki iz iste kategorije: