Chia semena so dober vir beljakovin

Chia, drugače imenovana tudi Salvia hispanica, je cvetoča rastlina, njena semena so poznana, kot popoln dietni obrok, ki vam daje občutek sitosti in vam omogoča, da boste zaradi tega posledično izgubljali kilograme, hkrati pa neverjetno absorbira vodo in vam pomaga pri obnavljanju celičnih membran.Chia semena vsebujejo tudi veliko omega 3 maščobnih kislin, železa, mineralov kalija, kalcija, magnezija in antioksidantov. Ta izvirajo iz Južne Amerike, natančneje Mehiki in Gvatemaliji. Pred davnimi časi so jih gojili že Azteki, v današnjih časih pa jih po omenjenih državah še vedno pogosto uporabljajo kot prehransko dopolnilo.

Chia semena so primerna za športnike

Športniki imajo zelo radi chia semena, saj so hidracijski nadomestek, ki regenerira mišično tkivo po športni aktivnosti. Skrbijo pa tudi, da se vam energija po sami rekreaciji povrne in vam odpravi utrujenost.

Chia semena

Prav tako ga uporabljajo ljudje z prekomerno težo, ki si želijo izgubiti kilograme, kot tudi osebe, ki imajo težave z krvnim sladkorjem, sklepom, prebavo (za izboljšanje prebave je priporočeno pitje mineralne vode Donat Mg)  in še bi lahko naštevali. Ta uravnava krvni pritisk in kontrolira raven sladkorja v krvi, zato so zelo priporočljiva tudi za diabetike.

Kako uživati chia semena?

Priporočljiva količina uživanja chia semen dnevno je 10g oziroma 3 čajne žličke. Namočite jih lahko v vodo ali pa kam drugam, pomembno je le, da so namočena najmanj 10 min. Ljudje jih najraje uživajo v kombinaciji z musliji, smoothiji, pudingi, jogurtom ali skuto. Nekateri pa jih celo umešajo v solate, z njimi gostijo razne omake ali pa jih uporabljajo kot vezivo pri sami peki palačink, brez jajc.

Za kaj vse so dobra chia semena?

Chia semena vam bodo pomagala pri izgubi telesne teže, saj vam bodo zaradi svoje sposobnosti absorbcije vode nudila občutek sitosti, hkrati pa vam bodo pomagala pri pospeševanju razgradnje maščob. Hkrati vam bodo tudi nadzirala krvni sladkor, pomoč pri uravnavanju prebave, ter kot podpora mišicam. Chia semena vam pomagajo tudi, da ne dehidrirate in vam povrne energijo po samem treningu in rekreaciji. Prav tako pa so primerna za vse tiste, ki imate težave z uravnavanju ravni holesterola, težave z sklepom in očem, ter vsem tistim, ki potrebujete podporo srčnemu in žilnemu sistemu.

YouTube video

Članki iz iste kategorije: