Pomembnost pregleda oči za otroke

Otroci potrebujejo zdrave oči, da se lahko učijo, igrajo ter spoznavajo svet. Dandanes pa so v porastu mnoge različne bolezni oči, ki jim lahko močno otežijo življenje. Res je, da pediater in osebni zdravnik na hitro opravita očesni pregled naših otrok, vendar to ni nadomestilo za pregled pri optiku. Optik je specialist, ki lahko zazna različne bolezni oči ter druge težave v telesu. To je tudi razlog, da je priporočljivo, če ga obišče vsak otrok že pri šestih mesecih starosti.

Zagotavljanje zdravja oči naših otrok

Pregled oči pri optiku zagotavlja našim otrokom, da ne bodo imeli težav v šoli, delanju nalog, športnih aktivnosti ipd. To je tudi razlog, da je dobro, če očesni pregled za otroke opravimo zgodaj. Temu je tako, saj bomo tako zagotovili:

 • Odlično ostrino vida na kratkih in dolgih razdaljah
 • Natančno premikanje obeh očes hkrati
 • Brez težavno koncentracijo pri branju, pisanju ter igranju

Natančni očesni testi preprečijo razvoj bolezni

Če naš otrok slabo opravi osnoven pregled oči, ni razloga za skrb. Je pa to dober pokazatelj, da potrebujemo čimprejšnje mnenje oftalmologa ali okulista. Okulist preizkusi vid otroka na različnih razdaljah. Poleg tega pa natančno spremlja tudi:

 • Koordinacijo oči
 • Zaznavanje globine
 • Premikanje očesnih mišic

Tako se hitro opazi simptome kratkovidnosti oziroma miopije, daljnovidnosti oziroma hiperopije, ter drugih težav. Dodatni pregledi zaznajo tudi:

 • Astigmatizem

To je nepravilna ukrivljenost roženice, ki povzroča zamegljen vid.

 • Strabizem

Temu stanju pravimo tudi neskladje oči, ko se osredotočimo na nek predmet.

Očesni pregledi za otroke so tako izredno pomembni, saj nam omogočijo prepoznavanje težav in zdravljenje bolezni oči. Naši otroci se še razvijajo, zato je zelo pomembno, da jim čim prej pomagamo videti dobro. Večino težav pa se lahko reši z očali z dioptrijo, raznimi vidnimi terapijami ter operacijo.

Ohranimo zdravje oči svojih otrok

Dejstvo je, da sami lahko storimo veliko, da ohranimo zdravje oči naših otrok. Delanje šolskih nalog, igranje igric ter gledanje televizije ima lahko velike posledice na očeh. Prilagamo nekaj osnovnih priporočil.

Vzemite si odmor za zmanjšanje očesne utrujenosti

Uporaba tablic, pametnih telefonov, knjig in drugih pripomočkov zelo napreza oči. Tako je dobro, če si naš otrok vzame odmor vsake 30 minut. Tako je kratek sprehod, gledanje skozi okno, ali odmor za čaj odličen način, da se otroci spočijejo.

YouTube video

Dobra osvetlitev prostora za večje zdravje oči

Ko naš otrok dela nalogo ali opravlja drugo zahtevno opravilo, moramo poskrbeti, da je v sobi primerna svetloba. S tem pa se izognemo naprezanju oči, kar ohranja njihovo zdravje.

Preživljanje časa zunaj hiše

Očesni pregledi za otroke so pokazali, da otroci, ki preživijo več časa zunaj hiše, imajo bolj zdrave oči. Naravna svetloba sonca in gledanje predmetov v oddaljenosti spočije oči. Pri tem pa se moramo zavedati, da je vedno nujno imeti zaščito pred sončnimi UV-žarki.

Z očesnimi testi zgodaj prepoznamo znake težav z očmi

Bolezni oči pri otrocih se lahko pojavijo kadarkoli. Tako je dobro, če smo pozorni na možne težavne znake, ki jih lahko opazimo v vsakdanjem življenju. Naš otrok ima lahko težave, če:

 • Vedno bližje in bližje sedi pri stvareh, kot je računalniški zaslon ali televizor
 • Si pogosto drgne oči
 • Prebira knjige z enim očesom zaprtim
 • Bere knjige in šolske zvezke zelo blizu
 • Se nam pritoži, da vidi meglo ali zamegljeno

Na spletni strani www.mojoptik.si lahko naročimo našega otroka na podroben pregled oči. Izkušeni optiki pa bodo takoj odkrili možne težave in prelagali nadaljnjo zdravljenje.

Članki iz iste kategorije: