pokvarjen trdi disk

Glavni razlogi za okvaro mehaničnih spominskih medijev

Uporabnost računalnika je v veliki meri odvisna od velikosti prostora za shranjevanje digitalnih vsebin. Dandanes so SSD-ji in mehanični spominski mediji izredno ugodni za nakup. Zato lahko brez težav na vsak računalnik shranimo tudi po več terabajtov slik, pisarniških datotek in podobno. Veliko uporabnikov računalnika pa se vpraša, kako pokvarjen trdi disk lahko vpliva na delo, zabavo in druge aktivnosti. Odgovorov je več, vendar v vsakem primeru to ne nakazuje nič dobrega. Zato je ključnega pomena, da se zavedamo glavnih razlogov okvar in kako jih lahko omilimo oziroma preprečimo.

Pokvarjen trdi disk je mogoče obnoviti

Veliko lastnikov prenosnikov, namiznih računalnikov, tablic in drugih računalniških sistemov se ne zaveda, da je mogoče obnoviti digitalne vsebine na trdem disku. Pogosto je tako, da je okvara mehaničnih medijev dokaj majhna in ne zahteva veliko dela s strani tehnikov, da jo odpravijo. Velikokrat se zgodi, da virusi, nezdružljivi programi, nepravilno nameščene posodobitve sistema Windows ali Linux in podobno povzročijo logične napake.

pokvarjen trdi disk
Če se sesuje celotna struktura operacijskega sistema in se nam računalnik noče več pravilno zagnati, so vsi podatki še vedno na varnem, vendar ker se operacijski sistem noče zagnati, ne moremo dostopati do njih. V tem primeru je pokvarjen trdi disk zaradi logične napake.

Tako se sesuje celotna struktura operacijskega sistema in se nam računalnik noče več pravilno zagnati. V tem primeru so vsi podatki še vedno na varnem, vendar ker se operacijski sistem noče postaviti oziroma zagnati, ne moremo dostopati do njih. Lahko bi rekli, da je v tem primeru pokvarjen trdi disk, zaradi logične napake. Logične napake pa je mogoče odpraviti, če računalniški serviser ugotovi razlog ali pa preprosto ponovno namesti celoten operacijski sistem.

Okvare trdega diska se ne zgodijo spontano

YouTube video
Reševanje podatkov s trdega diska preden dokončno preneha delovati

Zmotno mišljenje v računalniškem svetu je to, da se pokvarijo trdi diski iznenada. To se zgodi v zelo malo primerih, saj je mogoče opaziti znake težav mnogo prej.

Članki iz iste kategorije: