čebelarstvo

Čebelarstvo je starejše, kot si morda mislite

Pri nas je čebelarstvo izjemno priljubljena obrt, prav tako vsi izdelki, ki nastanejo pri čebelarjenju. Med najbolj priljubljenimi je seveda med. Če se v povezavi s tem ozremo nekoliko v preteklost, lahko hitro ugotovimo, da je sama obrt precej starejša, kot si marsikdo predstavlja.

Znano je, da je že pračlovek ropal gnezda čebel v gozdovih. Kmalu je ugotovil, da čebel pri najdbah ni treba pobijati. Tam so večinoma namreč obdržale svoje gnezdo in se niso selile. Človek je v daljni preteklosti ugotovil tudi to, da se zgolj s prgiščem medu lahko v votlem deblu privablja čebelji roj, posledično pa se izogne iskanju gnezd čebel po gozdovih.

Neprecenljiva vloga čebel v naravi

Čebele, odkar so na Zemlji, v naravi opravljajo neprecenljivo nalogo. Medtem ko letajo s cveta na cvet, na svojih nožicah nevede prenašajo cvetni prah ter s tem oprašujejo rastline. Če ne bi bilo čebel in nekaterih drugih žuželk, to pomeni, da sadna drevesa na primer ne bi imela plodov.

Čebelarstvo za vzrejo in nego čebel
Čebelarstvo je dejavnost, ki se ukvarja z vzrejo in nego čebel ter pridelavo čebeljih pridelkov, kot so med, cvetni prah, vosek, propolis in matični mleček. Čebele so pomembne za opraševanje rastlin, saj prenašajo pelodna zrna iz prašnikov na pestič kritosemenk ali na semenske zasnove golosemenk. Čebele so najpomembnejše žuželke za opraševanje sadnega drevja, saj oprašijo kar 70–80 % cvetov.

Čebelje družine, ki uspešno preživijo zimo, začnejo februarja na leski ter prvih cveticah nabirati prah. Tega nato predelajo v hrano za matice in navadne ličinke. Tedaj matica prične leči jajčeca in začne se spomladanski razvoj čebelje družine.

Točenje medu

Čebelarstvo najpogosteje povezujemo z medom. Tega čebelarji pričnejo toči poleti. Sredi junija najprej čebelar prične toči kostanjev med, v začetku julija pa še gozdnega in smrekovega.

Avgusta morajo čebelarji družine čebel krmiti s sladkorno raztopino. Ta predstavlja mešanico vode in sladkorja, in sicer v razmerju ena proti ena. Takšno mešanico čebele nato predelajo v med in jo skladiščijo v satovju plodišča. Za zimo mora zaloga medu znašati nekje od 10 do 12 kilogramov medu.

Kaj počno čebele pozimi?

V zimskem času se čebele stisnejo v gruče. Na takšen način vzdržujejo ustrezno temperaturo. Ko zunaj napoči kakšen toplejši dan, ko temperatura meri nad 10 stopinj Celzija, imajo čebele tako imenovani čistilni izlet, da lahko izpraznijo svoje prebavne organe.

YouTube video
Čebele v zimskem času

Za svoj razvoj in preživetje čebelja družina v enem letu nabere in porabi približno 70 kilogramov medu. Če ob ugodnih pašnih razmerah družina čebel nabere več, kot porabi, to lahko poberejo čebelarji.

Članki iz iste kategorije: