Reševanje podatkov iz diska, cena za lahkomiselnost

Stari pregovor pravi, da če gre lahko kaj narobe, potem bo narobe tudi šlo. A pogosto pozabimo, da ta Muphyjev zakon ni le reklo, temveč dejansko drži v praksi. Nanj se pogosto spomnimo šele takrat, ko ježe prepozno in nas doletijo posledice naše lahkomiselnosti, naivnosti, nepripravljenosti. Če se navežemo na računalnike, »Murphy« zagotovo velja za rezervne oziroma varnostne kopije. Vsi vemo, da bi bile nujno potrebne, a zanje ne poskrbimo – in nato se računalnik okvari, mi moramo plačati za reševanje podatkov iz diska – cena pa pri tem ni ravno »drobiž«.

Za reševanje podatkov iz diska cena ni vedno visoka

Koliko vas bo stalo reševanje oziroma ali boste zanj plačali 200 ali 1.000 evrov, je predvsem odvisno od tega, na katero podjetje se obrnete, ter seveda za kakšne poškodbe gre. Ste podatke izgubili zaradi škodljivega programa (virusa) in se je reševanja mogoče rešiti z znanjem programiranja? Potem cena vsekakor ne bo enaka kot v primeru, da je prišlo do mehanske okvare diska. Ne le, da je za reševanje podatkov iz diska v omenjenih primerih potreben različen pristop, temveč je nujno tudi drugačno znanje, da o tem, da velja računati tudi na trajanje reševanja, sploh ne govorimo.

Sicer pa za reševanje podatkov z diska cena ni nujno tista, ki vam povzroča sive lase. Če ste računalnik uporabljali v poslovne namene in imeli na njem množico poslovnih podatkov, brez katerih bo vaše delo še kako oteženo, potem se izplača plačati kolikor je pač potrebno –da boste le lahko poslovali naprej.

https://www.youtube.com/watch?v=yZKOTZxglBU

Kaj pa reševanje izgubljenih slik? Tudi to je eden od razlogov, da se (predvsem posamezniki) odločijo za reševanje podatkov. Seveda pa velja, da naj bosta pomen in vrednost fotografij zanj resnično pomembna, sicer si je bolj smiselno reči, da smo pač ostali brez ovekovečenih spominov za eno leto življenja.

Kako lahko preprečimo težave z diskom?

Če vam je računalnik kdaj že odpovedal in ste si rekli, da je za reševanje podatkov iz diska cena visoka za vaš žep, potem ste gotovo pričeli delati varnostne kopije bolj pogosto. Prav tako lahko težave v bodoče preprečite tako, da poskrbite za primerno zaščito vaše naprave. Če se je disk mehansko okvaril in je potreben nov, pa velja razmisliti o novi generaciji diskov, ki nimajo gibljivih delov in so tako bolj »vzdržljivi« – delujejo kot flash diski, torej podobno kot usb ključek.

Članki iz iste kategorije: