Kloniranje diska omogoča velik prihranek pri času v najrazličnejših situacijah

Najverjetneje je večini med vami precej jasno, zakaj je kloniranje diska lahko izjemno koristno. To vam lahko prihrani precej veliko časa pa tudi dela v najrazličnejših situacijah v pisarni ter v domačem okolju. Sam postopek pa ne vzame prav dosti časa, zanj ne potrebujemo niti posebnega znanja in niti posebne opreme. Slediti je treba samo preprostim korakom, če želimo izdelati identično kopijo, ki je klon SSD-ja ali starega diska.

Kloniranje diska se v današnjem času uporablja za najrazličnejše namene.  Vsekakor pa je pri tem dobro vedeti, kateri koraki so potrebni pri tovrstnem postopku pa tudi kdaj je ustrezni čas, da se lotimo kloniranja.

S kloniranjem diska se prekopira vsa vsebina trdega diska

Pomembno se je torej seznaniti s tem, kako poteka samo kloniranje diska. Kloniranje pomeni kopiranje celotne vsebine trdega diska ali SSD-ja na drug sveži medij. Prenesejo se tudi particije in na takšen način se dobi duplikat. Proces vam vzame nekaj ur ali cel dan. To je odvisno zlasti od hitrosti vašega diska pa tudi od same količine podatkov, ki jih želite prenesti.

Kloniranje diska
Najverjetneje je večini med vami precej jasno, zakaj je kloniranje diska lahko izjemno koristno.

Za zagon postopka potrebujete ustrezno programsko opremo. Ta mora znati narediti klon trdega diska ali SSD-ja. Prav tako potrebujete tudi svež medij, na katerega se bodo prenesli vsi podatki. Najpogosteje kloniranje diska uporabljamo, če želimo nadgraditi spominski medij v svojem računalniku, ne da bi pri tem morali še enkrat nadomeščati operacijski sistem ter vse programe.

Mediji primerni za kloniranje

Za uspešno izdelavo duplikata je treba nujo upoštevati nekatere pogoje pri izbiri medija za kloniranje trdega diska. Novi disk mora biti obvezno enake ali pa večje kapacitete v primerjavi s starim. Ko namreč izdelujete klon diska, vedno vse podatke s starega medija kopirate na novega. Fizično bi bilo torej nemogoče vse skopirati na medij, ki je manjši.

YouTube video

Možno pa je kopiranje s trdega diska na SSD ter obratno. Operacijskemu sistemu pa je popolnoma vseeno, ali deluje trdem disku ali na SSD-ju. Ključno je, da delujejo prav vse particije. Stari medij je nato treba izbrisati, če želite, da ne bi prihajalo do nezaželenih zlorab.

Lahko torej rečemo, da je kloniranje v računalniškem svetu zelo močno orodje. Če želite, da bo postopek res narejen tako, kot je treba, za pomoč raje prosite izkušenega strokovnjaka.

Članki iz iste kategorije: