Registracija domene

Kako zahtevna je registracija domene?

Registracija domene je postopek, s katerim se boste morali pobliže spoznati, ko boste želeli na spletu imeti svojo stran. Čeprav se zdi, da je takšen postopek kompliciran, pa je v resnici sila preprost in kot takšen hitro opravljen.

Izdelava spletne strani pa seveda od vas ne bo zahtevala samo registracije domene, temveč še marsikaj drugega. Med drugim si boste morali izbrati domensko ime, domensko končnico, spletno gostovanje, SSL certifikat. Še preden javnosti predstavite svojo dejavnost oziroma izdelke na spletu, pa je najbolje, da se z omenjenimi pojmi spoznate nekoliko pobliže.

Potek registracije domene

Ko boste za svojo spletno stran izbrali še prosto in seveda primerno domensko ime pa tudi končnico, bo hitro napočil čas, da opravite tudi registracijo domene.

enostavna registracija domene
Postopek registracije domene je dokaj enostaven: izberemo domeno in domensko končnico ter obdobje, za katero želimo domeno registrirati, nato pa vpišemo svoje podatke in izvedemo plačilo.

Da lahko registrirate domeno, v resnici ne potrebujete prav nobenega posebnega znanja. Prav tako ne veliko časa, saj naloga od vas zahteva zgolj nekaj klikov in tipkanja. V primerna polja boste morali vpisati nekaj osebnih podatkov. A domena bo postala vaša last šele tedaj, ko boste domeno tudi plačali.

Do kdaj ostajate lastnik plačane domene?

Registracija domene seveda pomeni tudi to, da boste morali za svojo domeno na spletu plačati. Šele po njenem plačilu torej lahko postanete lastnik, a ne za nedoločen čas. Lastnik izbrane domene boste namreč samo do datuma, do katerega ste jo zakupili.

Če boste domeno želeli uporabljati tudi po datumu zakupa oziroma kasneje, jo bo treba podaljšati oziroma ponovno boste morali opraviti postopek registracije domene. Datum nakupa domene si je seveda pametno nekam zapisati, ker jo bo treba podaljšati pred samim potekom. Dejstvo pa je, da vsak dober registrar domen poskrbi, da boste o tem še pravočasno obveščeni.

Domena za registracijo ni prosta

Kaj pa storiti v primeru, če izbrana domena ni več prosta? Izbrati boste torej morali drugo domensko ime in domensko končnico. Sproti pa seveda lahko preverite, ali je želena domena še prosta. To najlaže opravite tako, da obiščete eno od spletnih strani registrarjev domen, kjer lahko hitro najdete posebno aplikacijo, v katero vpišete samo svojo izbrano bodočo domeno.

YouTube video
Registracija domene za mala podjetja

Poseben program pa vam torej hitro pove, ali bo lahko sledila registracija domene ali pa boste morali izbrati drugo domeno.

Članki iz iste kategorije: