Register domen

Register domen

Marsikdo, ki razmišlja o svoji lastni spletni strani, se zaveda, kako težko je uspeti na spletu. Konkurenca je velika, zato včasih traja izjemno dolgo, da postane spletna stran prepoznavna – in še to je možno zgolj v primeru, da jo dovolj oglašujemo, prirejamo nagradne igre, plačujemo za optimizacijo strani, dnevno na strani objavljamo nove kakovostne prispevke … Seveda pa lahko tisti, ki se na delovanje spleta dobro spoznajo, pri vsem tem tudi nekoliko prihranijo.

Zakaj? Ker pri nas nimamo zgolj registra za domene (več o njih na tej povezavi), ki priča o tem, katere domene so že zasedene in katere proste. Imamo tudi register, ki omogoča, da pridobimo domene, ki so že obstoječe, vendar lastniki niso podaljšali njihove veljavnosti. Kaj je razlog temu, je težko reči, dejstvo pa je, da se med temi najdejo celo takšne, ki imajo »page rank« 6 in celo 7. To pomeni, da gre za že uveljavljene domene, ki v brskalnikih nekaj pomenijo in so dobro optimizirane. Začetek dela je tako lahko veliko lažji.

Register domen pa je seveda uporaben tudi za druge reči. Na primer poizvedovanje o tem, kdo je lastnik posamezne domene. Pri odločitvi za lastno spletno stran se namreč marsikdaj pripeti tudi to, da si zaželimo uporabo domene, za katero se pri poizvedovanju žal izkaže, da je že zasedena – in to kljub temu, da dejansko ni v uporabi oziroma na njej ni obratujoče spletne strani. Domeno je torej nekdo kupil predvsem zato, ker jo bo morda nekoč potreboval, ker ne želi, da bi jo imel v lasti ter uporabljal kdo drug(na primer konkurenca), ali pa seveda zgolj zato, ker gre za privlačno ime, ki bi ga bilo možno v prihodnje izkoristiti za prodajo. Če naletite na takšno domeno, se torej v registru domen vedno lahko pozanimate, komu dejansko pripada, to pa seveda pomeni tudi, da mu lahko ponudite odkup. Če gre za »prekupčevalca«, ki se je za zakup odločil zgolj iz tretjega zgoraj navedenega razloga, potem bo ob dovolj visoki vsoti domena hitro prepisana na vas.

Oglejte si kako poteka izdelava spletnih trgovin.
Seveda pa ima register še druge namene uporabe, na primer pomoč pri domenskih sporih itd.

Članki iz iste kategorije: