Domena .si je pri nas še vedno najbolj priljubljena

si-domena

Za slovenske spletne strani, ki si želijo prepoznavnosti glede na lokacijo, je rezervirana domena .si oziroma domenska končnica .si, ki priča o tem, da je stran namenjena uporabnikom iz Slovenije oziroma predstavlja spletno stran, ki naj bi imela vsebino v slovenskem jeziku. Domena .si je pri nas zaradi tega najbolj razširjena, vendar pa ni vedno nujno tudi najboljša oziroma edina možna izbira. Kdaj se lahko domena .si torej obnese in kdaj ne?

Domena .si zagotavlja največ obiska slovenskih uporabnikov

Odkar nam v Sloveniji za brskanje po spletu ni več potrebno izbrati brskalnikov, ki ne »govorijo« slovensko, je domena .si lahko odlična izbira za tiste, ki si želijo pridobiti več obiskovalcev med našimi uporabniki spleta, pa čeprav imajo v imenu, torej v glavnem delu domene enako besedo ali besedno zvezo, ki se uporablja tudi v tujih državah. Brskalniki uporabnikom, ki imajo nastavljen slovenski jezik, namreč avtomatično prikaže zadetke z domeno .si, pa čeprav obstajajo za isto ime domene tudi domenske končnice drugih držav. Kadar je tako, je odločitev za domena .si vsekakor najboljša – uporabljate lahko na primer ime blagovne znamke, ki jo predstavljate, a si s končnico zagotovite, da bo pri nas prikazana med zadetki prav vaša stran. (Seveda ni vse odvisno le od končnice, kajti uporabnik nenazadnje v brskalniku nastavi izbrani jezik, ne pa domensko končnico.)

Kdaj se vam domena .si ne izplača?

Samo domena .si vam lahko prinese težave, kadar se želite predstavljati v mednarodnem prostoru. Imate spletno stran z domeno .si in nato znotraj nje tudi možnost nastavitve drugih jezikov, torej možnost prilagoditve tujim uporabnikom? V tem primeru je najbolje, da kupite domeno tudi z mednarodnimi domenskimi končnicami oziroma prilagojeno posameznim državam, te domene pa nato parkirate in poskrbite, da bodo preusmerjale na vašo stran. To je preprosta rešitev – uporabnika usmerite na vsebine, ki so v njegovem jeziku, vendar vam ni potrebno postavljati različnih spletnih strani, za vsako državo oziroma jezik posebej.

YouTube video
Kako zahtevna je registracija domene na Googlu?

Kaj pa eksotične končnice?

Povedali smo, da je najbolj pomemben izbrani jezik spletne strani, torej se lahko namesto domena .si uporablja tudi »za hec« druge končnice – takšne, ki dopolnijo pomen celotne domene.

Brezplačno Carnet domeno lahko registrirajo pravne osebe (podjetja) in ostale organizacije, ki so registrirane na Hrvaškem. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: