Izdelava spletnih trgovin z dušo

Marsikdo je prepričan, da je spletna trgovina eden izmed najlažjih virov zaslužka, a tisti, ki se s spletno prodajo ukvarjajo že dlje časa, zagotovo vedo povedati, da ni povsem tako. Tudi spletna trgovina zahteva zelo veliko dela, predvsem pa je treba misliti na marsikaj – dober izdelek še ne zadostuje za uspeh pri prodaji.izdelava-spletnih-trgovin

Izdelava spletnih trgovin naj bo zelo premišljena

Ko se odločimo, da bomo svoj posel opravljali s prodajo na spletu, je potrebna izdelava spletnih trgovin. Če sami malo pobrskamo, hitro ugotovimo, da so tako pri nas kot v tujini spletne prodajalne precej raznolike, tako kar se tiče same grafične podobe kot izvedbe v ozadju, torej programskega dela. Izdelava spletnih trgovin mora poskrbeti za oboje, zato terja veliko premisleka o samem programiranju in oblikovanju. Tokrat se bomo osredotočili prav na slednje – torej na oblikovanje, ki poskrbi za prvi vtis o sami spletni trgovini.

Estetska in domiselna izdelava spletnih trgovin

Izdelava spletnih trgovin se na področju oblikovanja brez težav primerja s fizičnimi trgovinami. Oblika strani, njene barve, tipografija, razporejenost vsebin, so tisto prvo, na kar naleti uporabnik – tako kot pri fizični prodajalni najprej presodi njen videz, torej izložbo, ob vstopu pa tudi to, ali so izdelki lepo zloženi na police, ali so smiselno organizirani, ali je trgovina na splošno lepa in prijetna. Je že tako, da smo ljudje vse bolj vizualna bitja in nam videz pogosto pomeni več od same vsebine oziroma je vsaj pri prvem vtisu odločilen. Izdelava spletnih trgovin mora torej nujno poskrbeti za oblikovanje, ki bo vsebinsko primerno in privlačno, sicer se lahko zgodi, da se kupci hitro obrnejo in trgovino zapustijo – tako kot bi zapustili fizično prodajalno, ki jim ne vzbuja prijetnih občutkov.

YouTube video

Je zgolj lepo oblikovanje dovolj? Včasih že, a če želite dobre prodajne rezultate, mora imeti spletna trgovina »dušo«. Izdelava spletnih trgovin je torej za oblikovalca zahtevna, saj pogosto ni dovolj, da se elemente zgolj estetsko razporedi, temveč je potrebno dodajati tudi dodatne, tako rekoč okrasne elemente, katerih naloga je zgolj ustvarjanje atmosfere oziroma prijetnih občutkov. To pa pomeni, da mora izdelava spletnih strani startati z mislijo na ciljno skupino, njene potrebe in njene želje.
In kako si lahko takšno spletno prodajalno zagotovite? Vsekakor naj se izdelava spletnih trgovin ne prične brez temeljitega pogovora z oblikovalcem in z dobro analizo ciljnih skupin. Ne zanašajte se na to, kar je všeč vam – vaši uporabniki imajo morda povsem drugačen okus.

Članki iz iste kategorije: