Najem strežnika omogoča odzivnost ter podporo

Beseda strežnik nam je znana. Pa bi jo znali tudi definirati? Vprašanje. Prvič smo se s tem pojmom verjetno srečali pri računalništvu. V tej stroki naj bi imel strežnik dva pomena. Prvi pomen je program, ki daje na voljo storitev drugim programom. Drugi pomen pa predstavlja računalnik v omrežju, ki daje svoja sredstva na voljo drugim računalnikom.

Izraz uporabimo tudi, ko govorimo o storitvi, ki jo imenujemo najem strežnika. Ko govorimo o tej storitvi, mislimo tudi na odzivnost, kakovost ter visok nivo podpore. To so ključna dejstva, ki sodijo poleg. Tovrstni najem naj bi v resnici pomenil visoko stopnjo na poti spletnega gostovanja oziroma gostovanja na spletnih straneh. Uporabniki si lahko na ta način prilagodijo celoten sistem po svojih osebnih željah, ne glede na stopnjo zahtevnosti.

Najem strežnika pomeni, da smo priključeni na lastno povezavo, ki je zanesljiva. Storitev je namenjena najbolj zahtevnim uporabnikom spleta. Tovrstni uporabniki ponavadi niso zadovoljni z ostalimi načini spletnega gostovanja.

Strežnik ni namenjen samo gostovanju

Ko najamemo strežnik, nanj lahko postavimo svoje spletne strani. Te so ves čas vidne. Vidijo jih lahko vsi uporabniki medmrežja. Zavedati se moramo, da spletni strežnik ni namenjen samo gostovanju spletnih strani. Nanj lahko naložimo tudi marsikatere druge podatke. Najpogosteje so to slike, videi, podatkovne baze, glasbene datoteke. Čeprav izdelava spletnih strani poteka na ločenih računalniških enotah, pa bo na koncu celotna spletna stran, z vsemi svojimi komponentami, pristala ravno na strežniku.

YouTube video

Fizični ali virtualni strežnik?

Najem strežnika omogoča nadzor nad strežnikom v celoti. Najamemo pa lahko fizični ali virtualni strežnik. Fizični strežnik je razdeljen na več virtualnih delov, ki jih lahko najamemo. Odločimo se glede na dejanske potrebe, ki jih imamo, ter seveda na naše znanje.

Izbrati moramo tudi pravega ponudnika

Kot smo že dejali, najem strežnika pomeni, da smo priključeni na lastno povezavo, ki naj bi bila zanesljiva. Toda, pozor. Še vedno moramo paziti. Izbrati moramo namreč pravega ponudnika. Takega, ki nam bo vselej na razpolago za kakršno koli vprašanje, ki mu ga bomo zastavili. Pogosto se zatakne že na začetku. Ko nameščamo sistem, se je pri težavah dobro obrniti na koga. In to naj bi bil naš ponudnik. Najboljšega ponudnika lahko vsak trenutek najdemo na spletu. Takoj za tem ga lahko že preverimo in začnemo z njim sklepati omenjeno storitev.

Članki iz iste kategorije: