Karakteristika oseb z bipolarno motnjo

Pogostost bipolarne motnje

Bipolarna motnja lahko prizadene prav vsako osebo. S to motnjo se lahko soočijo tudi otroci in mladostniki. Prvič pa se najpogosteje pojavi v času zgodnje odraslosti. Ocenjuje se, da tovrstna bolezen prizadene nekje od 1,2 do 1,6 % populacije.

Pri nas naj bi bilo približno 24 000 bipolarnih oseb. V Evropi jih je več kot dva milijona. K nastanku takšne motnje oziroma bolezni lahko pripomore kar veliko vzrokov. Ti so lahko dedni ali pa povezani z okoljem. Navadno pa so sprožilni dejavniki močno povezani s stresom, zlorabo alkohola, jemanjem drog. Sprožilni dejavnik odkrije prirojeno nagnjenost za razvoj motnje.

Zdravljenje bipolarne motnje

Stabilizatorji razpoloženja so najpomembnejša zdravila za zdravljenje bipolarne motnje. V to kategorijo zdravil se uvrščajo tista, ko so učinkovita pri akutnih oblika manije ter depresije. So učinkovita pri preprečevanju epizod in ne povečujejo nihanj v razpoloženju.

Psihoterapija je stara več kot 100 let

Sama psihoterapija ima veliko daljšo zgodovino kot psihološko svetovanje. Stara je namreč več kot 100 let. Začetki njenega razvoja segajo v konec 19. stoletja. Tedaj je Sigmund Freud razvil temelje psihoanalize. Do danes je njen razvoj prinesel številne psihoterapevtske šole. Te temeljijo na različnih teorijah in metodah.

Psihoterpaija ima dolgo zgodovino
Sama psihoterapija ima veliko daljšo zgodovino kot psihološko svetovanje.

Ravno tako kot se med seboj razlikujejo različne šole psihoterapije, pa se med seboj razlikujejo tudi uporabniki psihoterapije – glede na vrsto motenj in na motivacijo za obravnavo pri psihoterapevtu.

YouTube video

Razlika med svetovanjem in psihoterapijo

Psihoterapija se veliko bolj pogosto povezuje z dejavnostmi specialistov, ki delujejo v okviru zdravstvenega sistema – psihiatri, klinični psihologi. Svetovanje pa je povezano s področji izven zdravstva – centri za socialno delo, podjetja, svetovalne službe v šolah ter podobno.

Članki iz iste kategorije: