Nevidni zobni aparat za učinkovito ravnanje zob

Takšne in drugačne nepravilnosti v izraščanju zob je težava mnogih otrok, mladostnikov in tudi odraslih ljudi. Ker pa je ortodontsko zdravljenje v zadnjih letih močno napredovalo, so nam danes na voljo različne metode odpravljanja tovrstnih nepravilnosti in eden izmed njih je tudi nevidni zobni aparat.

Izdelan je iz prozorne plastične mase in je na prvi pogled neopazen, kar pa ne pomeni, da je kaj manj učinkovit. Ravno nasprotno. Rezultati zdravljenja so odlični, zato je tudi njegova uporaba vedno bolj razširjena.

Zobni aparat za odpravljanje lažjih in zmernih nepravilnosti

Nevidni zobni aparat je primeren tako za odrasle osebe in najstnike, kot tudi za otroke, ki so starejši od 13 let oziroma za otroke, katerim so že izrasli stalni kočniki. Še posebej je primeren za ljudi, ki so v stalnem stiku s strankami, saj je ta vrsta zobnih aparatov veliko bolj diskretna.

Potrebno pa je vedeti, da je takšen način zdravljenja primeren le v primeru lažjih in zmernih nepravilnostih zobnega loka medtem, ko je pri večjih nepravilnostih potrebna dodatna terapija.

Nevidni zobni aparat
Nevidni zobni aparat je primeren tako za odrasle osebe in najstnike

Zdravljenje z nevidnim zobnim aparatom je uspešno

Nevidni zobni aparat je neke vrste plastična opornica, ki se ji po angleško reče tudi aligner. To pa zato, ker poskrbi za postopno izravnavanje zob v zobnem loku. Opornice so izdelane na podlagi natančne diagnostike in računalniške simulacije premika zob, pri čemer vsako od opornic zamenjamo na vsakih 14 dni.

YouTube video

Celotno zdravljenje je odvisno od stopnje nepravilnosti v ustni votlini, običajno je za končni uspeh potrebnih od 20 do 30 opornic, pri čemer se neprestano spremlja napredek v premiku zob.

Prednosti nevidnega zobnega aparata

Poleg neopaznosti je največja prednost nevidnega zobnega aparata v tem, da je za nošenje udoben in nikogar ne ovira pri govoru, igranju inštrumentov ali pri udejstvovanju v športnih aktivnostih. Gre za zobni aparat, ki je izjemno preprost za uporabo, saj ga v času obroka lahko brez težav odstranimo, potrebno je le paziti, da so opornice v zobeh vsaj 22 ur na dan.

Odstranjevanje nevidnega zobnega aparata omogoča lažjo ustno higieno, poleg tega pa se z njim izognemo pogostejšim obiskom pri ortodontu.

Članki iz iste kategorije: