Lymska borelioza se pojavlja s spremembami na koži

Lymska borelioza se pojavlja s spremembami na koži, značilen je rdeči kolobar.

Najprej se Lymska borelioza kaže kot manjša rdeča lisa ali drobna bunčica. Najpogostejši klinični znak se kaže kot rdeči kolobar, ki je velik okoli pet centimetrov. Lymska borelioza poteka preko zgodnjega in poznega obdobja. Začne se lahko s prizadetostjo katerega koli organskega sistema ali prizadetosti več sistemov hkrati. V zgodnjem obdobju je lokalizirana okužba ali diseminirana okužba. Klinični znaki lokalizirane okužbe so migrirajoči eritem ter borelijski limfocitom.

V obeh primerih je začetek nekaj dni do nekaj tednov po okužbi ter brez ustreznega zdravljenja traja od nekaj tednov do nekaj oziroma več mesecev. Za migrirajoči eritem je značilno trajanje do nekaj mesecev, za borelijski limfocitom pa je značilno, da se brez ustreznega zdravljenja trajanje lahko zavleče za več mesecev. V obdobju diseminirana okužba se Lymska borelioza kaže kot migrirajoči eritem na več mestih ter prizadetost srca, sklepov in živčevja. Migrirajoči eritem na več mestih se začne od nekaj dni do nekaj tednov po okužbi ter brez ustreznega zdravljenja traja od nekaj tednov do nekaj mesecev.

Pri kliničnih znakih, ki kažejo na prizadetost živčevja ali srca je začetek nekaj tednov do nekaj mesecev po okužbi. Brez ustreznega zdravljenja prizadetost živčevja lahko traja več mesecev, prizadetost srca pa nekaj tednov. Lymska borelioza v drugem stadiju zgodnjega obdobja se kot prizadetost sklepov pokaže več mesecev po okužbi z ugrizom klopa ter brez ustreznega zdravljenja traja več mesecev. V poznem obdobju se Lymska borelioza kaže kot kronična prizadetost sklepov, kože in živčevja. Začne se več mesecev do več let po začetku prvih znakov bolezni ter ostane brez ustreznega zdravljenja trajna. Lymska borelioza izražena v celoti je izjema, prepoznamo pa jo po kožnih spremembah ob ugrizu klopa, sledi prizadetost živčevja in srca ter kasneje prizadetost sklepov.

Lymska borelioza lahko povzroča okvare kože, živčevja ter oči.

Dodatno

 

Članki iz iste kategorije: