Zavorni sistemi niso nujno dragi

Že takrat, ko kupimo povsem nov avto, ki nam ga pripeljejo naravnost iz tovarne, imamo lahko dosti pomislekov glede tega, kaj vse bi se lahko pripetilo in kakšni bi bili v tem primeru stroški popravila. Treba je namreč vedeti, da danes skoraj ni avtomobila, pri katerem se ne bi z leti uporabe pojavile napake in težave, in to dokazujejo tako različni vpoklici kot tudi izkušnje uporabnikov na forumih – tudi pri najbolj prestižnih avtomobilskih znamkah! Če je prisotno tveganje pri novem avtomobilu, pa seveda za rabljene še toliko bolj velja, da gre lahko kaj narobe oziroma bodo potrebna vzdrževalna dela in menjave, za katere bo potrebno poskrbeti. Samo redno servisiranje ni dovolj.

Sistemov, pri katerih se lahko pojavijo težave, je kar nekaj, tokrat pa se bomo posvetili enemu najbolj bistvenih: zavoram. Zavorni sistemi avtomobila morajo biti namreč vedno v popolnem stanju, kajti nenazadnje predstavljajo linijo med življenjem in smrtjo.

Zakaj se zavorni sistemi avtomobila radi okvarijo?

Sodoben avtomobil je skupek mehanskih delov in zapletenih tehnologij, ki morajo vedno delovati v sozvočju oziroma tekoče in gladko »kot švicarska ura«. Zavorni sistemi – Silux avtodeli – niso prav nič drugačni. Že pri zavorah na kolesu vemo, da so te sestavljene iz kar nekaj delov, in kadar se eden pokvari oziroma je dotrajan, je preprečeno ali vsaj poslabšano delovanje sistema v celoti.

Preberite si še naslednji članek: Lambda sonda kot ključen element za uravnavanje vrednosti izpušnih plinov

Lambda sonda v vozilu omogoča optimalno delovanje motorja

Avtomobil pa je veliko bolj kompleksno prevozno sredstvo kot običajno kolo. Zavorni sistem vsebuje obilo različnih delov, med katerimi je veliko gibljivih, potem pa je tu še elektronika, ki naj bi nadzirala njihovo delovanje.

Težava gibljivih delov zavornega sistema je v tem, da nanje vpliva trenje in se z uporabo obrabijo. Včasih je v tem primeru mogoč manjši poseg, torej popravilo oziroma obnova, drugič pa je treba del odstraniti in nadomestiti z novim. Težave pa se lahko pojavijo tudi s samo elektroniko za nadzor zavornega sistema – tudi v tem primeru seveda ne smemo tvegati. Vedno je nujno, da obiščemo serviserja takoj, ko opazimo težave z zavorami, ne glede na to, ali jih med vožnjo opažamo sami, ali pa nas nanje opozarjajo kontrolne lučke, sami pa še ne čutimo ničesar.

Tudi zavorni sistemi po ugodni ceni so kakovostni

Tako kot pri vseh drugih avtodelih, lahko tudi pri zavornih sistemih oziroma posameznih delih zavor izbiramo med tem, ali bomo kupili originalne dele, ali tako imenovane generične – torej tiste, ki jih proizvaja drug, morda manj znan proizvajalec, vendar so načeloma povsem isti. Res je, da pri zavorah ne gre varčevati, a ravno tako nesmiselno je plačati več, kadar za to ni potrebe. Pobrskajte torej po spletu in preverite, po kakšni ceni so na voljo sistemi za zaviranje za vaš avto, saj boste morda občutno prihranili.

Za vaš avto si omislite notranje tipske preproge, ki ga bodo zaščitile pred umazanijo. Gumi preproge so bolj odporne, kot tekstilne in jih je lažje očistiti.

Članki iz iste kategorije: