Knjižne police kljub sodobnim tehnologijam ne bodo izginile

Nič ni bolj zanimivega, hkrati bolj napetega in bolj sproščujočega, kot dobra knjiga. Pa jih še vedno radi beremo v papirnati obliki, ali jih izrivajo tako imenovane elektronske knjige, pa zvočne knjige in branje kar na spletu? Vsekakor ne moremo zanikati, da so nove tehnologije tudi pri branju prinesle nekaj novosti, in te so še kako dobrodošle, a pravi knjižni molji se ne dajo: knjiga mora biti iz papirja, kajti prebiranje klasične knjige je nekaj povsem drugačnega kot branje knjige v elektronski obliki.

Če načrtujete svoj novi dom ali ga morda že opremljate, torej vsekakor poskrbite, da bo v njem prostor tudi za knjižne police. Morda trenutno res nimate veliko knjig, a z leti se bodo nabrale. Če se boste nekaterim brez težav odpovedali in jih predali naprej kakšni prijateljici ali celo nesli v bližnjo knjižnico, pa boste nekatere druge želeli imeti ob sebi za vedno.

Kaj povedo knjižne police o človeku?

Količina knjig in vrste knjig, ki jih lahko najdete v nekem domu, povedo precej o stanovalcih tega doma. Ljudje večinoma kupujejo in shranjujejo splošne knjige, ki pridejo vedno prav in so del naše ali svetovne kulturne dediščine, poleg teh pa seveda tudi tiste knjige, ki se nanašajo na področja, ki jih zanimajo. Ko pogledate naslove na knjižnih policah, boste tako hitro ugotovili, ali je oseba ljubitelj filma, ljubitelj glasbe, ali jo zanima zgodovina, oblikovanje ali karkoli drugega. Predvsem pa polne knjižne police pričajo o tem, da imamo opravka z intelektualno usmerjeno in razgledano osebo – zato si marsikateri umetnik ali intelektualec ne le, da ne predstavlja življenja brez knjig, temveč si ga tudi ne more privoščiti, saj bi to lahko vplivalo na njegovo podobo.

YouTube video

Kam vse lahko namestimo knjižne police?

nekoč so bile knjige zložene v omare in na police v dnevni sobi, danes pa jih pogosto radi umaknemo v kabinet, namenjen študiju in delu, saj je dnevna soba pač osrednji prostor, ki ga uporabljajo vsi člani gospodinjstva in kjer se sproščamo ter družimo s svojimi gosti. Kadar je knjig več, pa lahko za knjižne police zelo dobro izkoristimo stopnišče. Če je stopnišče odprto, lahko police za knjige namestimo pod stopnišče in tako prostor povsem izkoristimo. Sicer pa police namestimo nad stopnicami, kjer je stena običajno prazna in jo večinoma uporabimo zgolj za kakšno sliko.

Sicer pa lahko s policami, izdelanimi po meri, zapolnite tudi manjše prostore, na primer ob dimniku ali kaminu, ki jih ne morete izkoristiti za to, da bi tja postavili drugo pohištvo. Knjige se v bližini dimnika ali kamina namreč zelo rade – topli kotički naravnost vabijo k branju.

Članki iz iste kategorije: