Otroške sobe za šolarje

Na področju pohištva za otroke ločimo tri osnovne vrste:
– sobe za dojenčke in malčke;
– otroške sobe za šolarje;
– mladinske sobe.
Med njimi je kar nekaj razlik in seveda ne gre brez tega, da je potrebno z otrokovim odraščanjem kupiti kakšno novo stvar, a če smo pri izbiri sobe premišljeni, ni nujno, da zamenjamo pohištvo v celoti.

otroske-sobe-za-solarje

Kakšna naj bo otroška soba?

Že nekaj let pred dejanskim vstopom v osnovno šolo je dobro poskrbeti, da ima otrok primerno otroško sobo, ki jo bo uporabljal zagotovo desetletje, če ne celo dlje. Kaj naj bo v njej?
1. Postelja s kakovostnim ležiščem. Ta je lahko klasične širine, če želite, da vam v najstniških letih ne bo potrebno kupiti nove, pa vam priporočamo, da se odločite za velikost francoske postelje. V nasprotnem primeru si lahko pomagate tudi tako, da v otroško sobo poleg postelje postavite še raztegljiv fotelj.
2. Pisalna miza, ki nudi dovolj prostora in lahko morda služi tudi kot miza za računalnik, ter dober stol. Pisanje šolskih nalog vzame kar nekaj časa, in če je delovni prostor neprimeren, je tudi šolski uspeh slabši.
3. Garderobna omara. Ta je lahko samostojna, še bolje pa je, če se odločite za vgradno omaro, ki nudi več prostora.
4. Omare za shranjevanje. Zaprte omare so boljše kot police, saj zagotavljajo bolj urejen videz sobe.
5. Prostor za igro, hobije in sproščanje. Fotelj, ki smo ga že omenili, je lahko namenjen prav temu, prav tako pa tudi za branje knjig, poslušanje glasbe, druženje … Poleg tega pride vedno prav tudi prazen prostor na tleh, ki ga pokrijemo s preprogo in je namenjen igri na tleh.

Barve in oblike …

YouTube video

Če želite, da bo otroška soba otroku ustrezala kar največ let, se izogibajte tipičnim otroškim barvam in postavitvam, kjer je postelja na primer nad omaro, do nje pa vodijo stopnice, v katerih se skrivajo predali za igrače. Ko bo otrok dopolnil kakšnih deset ali dvanajst let, bo sicer takšne otroške postavitve že povsem prerasel in vas bo pregovarjal, da mu kupite novo otroško sobo – pravzaprav mladinsko, ki je precej bolj podobna sobam za odrasle oziroma klasičnim spalnicam.

Članki iz iste kategorije: