Toplotna črpalka za sanitarno vodo tudi do 5-krat bolj ugodnejša od ostalih energentov

Kot že samo ime pove, je toplotna črpalka za sanitarno vodo namenjena pripravi tople sanitarne vode. Zadostuje za tri- do štiričlansko gospodinjstvo. Namestimo jo kar v kotlovnico ali katerikoli drug prostor v hiši, kot je na primer hodnik ali pa garaža. Je veliko bolj ekonomična kot nadomesti klasični grelnik vode na elektriko ali kak drugi vir, poleg tega pa zavzame le malo prostora.Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Kako pa pravzaprav črpalka deluje?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo potrebuje za normalno delovanje dovolj zraka, kar pomeni, da mora biti prostor, v katerega je vgrajena, volumna vsaj 15m3. Poleg teg pa se priporoča, da ima prostor tudi urejen dotok zraka od zunaj ali iz drugih prostorov.
Sicer pa črpalka temelji na fizikalnem principu korelacije med tlakom, temperaturo in volumnom plina. Toplota se prenaša s toplega proti hladnem. Toplotna črpalka torej na eni strani spusti svojo temperaturo pod raven izvora energije, na drugi strani pa jo dvigne nad raven, potrebno za pripravo tople vode. S spremembo tlaka, se spremeni tudi temperatura. To pomeni da, v primeru, da povečamo pritisk, se temperatura poveča, v primeru da ga zmanjšamo, pa se temperatura zniža.
Delovanje toplotne črpalke za sanitarno vodo temelji na odvzemu toplote zraku v prostoru ali v okolici, kar zagotavlja velik prihranek pri stroških ogrevanja vode. Nekatere črpalke nudijo tudi možnost priklopa prezračevalnih cevi, preko katerih lahko črpalka črpa toploto tudi iz drugega prostor ali kar od zunaj. Če ima slednjo možnost, jo lahko postavite tudi v precej manjši prostor, kot smo ga opisali zgoraj.

YouTube video

Poleg tega črpalka tudi razvlažuje in ohlaja zrak, kar je še posebej priporočljivo v prostorih, kjer perete perilo, ali pa v shrambi. Tako boste imeli tudi bistveno manj težav s plesnijo.
S svojim delovanjem nam bo toplotna črpalka za sanitarno vodo pomagala prihraniti kakšen evro več. Toplotna črpalka namreč ogreva kar petkrat ugodnejše v primerjavi z ostalimi energenti. Električno energijo potrebuje le za pogon kompresorja, vso preostalo energijo dobi iz zraka. Gre torej za veliko bolj ekonomično pripravo vode. Prihranek je največji izven ogrevalne sezone.
Za več informacij pa vam svetujem, da se obrnete na slovensko podjetje Tersus. Njihovo spletno stran najdete tu: http://www.tersus.si/, so pa eden izmed večjih ponudnikov tehnike ogrevanja in hlajenja pri nas.

Članki iz iste kategorije: