Sibirski macesen odlikuje trdnost in odpornost

Razmišljate o lepi leseni terasi, ki bo kot nalašč za prijateljska druženja? Če si želite terase, ki bo vzdržljiva in odporna na vremenske vplive, obenem pa bo še vedno cenovno ugodna, vam svetujemo uporabo lesa drevesa, ki slovi po vseh teh lastnostih in je zato eden najpriljubljenejših pri izgradnjah teras, fasad, paviljonov, itd.. Sibirski macesen je drevo, ki mu bomo v nadaljevanju namenili nekaj pozornosti.Sibirski macesenSibirski macesen ima več imen. Poznamo ga tudi pod imenom Ruski macesen oziroma latinsko Larix Sibirica. Raste na območju celotne zahodne Sibirije in doseže do 50 metrov višine. Gre za trdoživo drevo, ki zelo uspešno kljubuje sibirskim zimam in ga tudi izjemno nizke temperature do -50 stopinj Celzija ne prizadenejo. Zato ne preseneča dejstvo, da se zelo dobro drži tudi med našimi zimami.

https://www.youtube.com/watch?v=d6o2vtzTomE
Zaradi izjemno zahtevnih pogojev v katerih to drevo uspeva, je njegova rast zelo počasna. Prav ta počasna rast pa pripomore k res kakovostnemu lesu, ki je izjemno gosto raščen in zelo težak, saj je prepojen s smolami. Zaradi teh lastnosti je zelo les zelo stabilen in odporen na škodljivce in trohnenje. Prav v tem se loči od evropskega macesna.
Gre za zelo vsestransko uporabno vrsto lesa, zato ga lahko uporabljamo pri izdelavi ograj, fasad, opažev, nadstreškov, teras, ladijskih podov in paviljonov. Zaradi svoje vzdržljivosti, je potrebnega le malo vzdrževanja. Dodatni zaščitni premazi zato niso potrebni, saj je izjemno odporen tudi brez njih. Prav nasprotno, barvanje se celo odsvetuje, da lahko les diha. Priporoča se luženje in periodično oljenje, s čimer mu boste povrnili naravno maščobo in s tem zaščitili površinsko rast.
Sicer pa se lahko uporablja tudi za notranjost hiše. Svetlo zlato-rjava barva je izjemno estetskega videza in je zato zelo prijetna na pogled. Ker se dobro oblikuje, iz njega izdelujemo tudi stilno pohištvo.

Članki iz iste kategorije: