Kaj je pravzaprav športna prehrana?

Ste tudi vi navdušen rekreativni športnik, ki je vse bolj zadovoljen s svojimi dosežki oziroma zmogljivostjo, sprašuje pa se, ali bi bila za boljše rezultate potrebna tudi športna prehrana? Potem niste pred enostavno odločitvijo. Dejstvo je, da športna prehrana vsekakor pomaga in telo oskrbi z vsem, kar potrebuje. Bolj težko pa je vedeti, kaj je tisto, kar naj bi izbrali. Področje športne prehrane je namreč precej pestro in pogosto se moramo pred nakupom nekaterih izdelkov za dlje časa posvetiti študiju informacij, ki jih lahko o njih najdemo na spletu. Na trgovce se pogosto namreč ne moremo zanesti. Ker je športna prehrana „cela znanost“, ki zahteva poznavanje kemijskih procesov v telesu, marsikateri prodajalec pa ima o tem le nekaj osnovnega znanja in ne more dobro svetovati.

Kaj je športna prehrana?

Čeprav naj bi bila športna prehrana tista, ki je namenjena športniku, za katerega predvidevamo, da mora jesti po posebnem režimu, sicer ne more dosegati dobrih rezultatov, pravzaprav ni tako. Športna prehrana so prehranski izdelki, narejeni iz živil, s katerimi skušamo športniku omogočiti uživanje posameznih mikro in makro hranil v izbranih deležih. Čeprav bi se vsak športnik po napornem treningu razveselil govejega zrezka, ki bi ga oskrbel z beljakovinami, ta ne spada pod športno prehrano – spadajo pa beljakovine, ki se jih pridobiva iz sirotke! Športna prehrana je torej vedno predelana prehrana, ne pa živila v naravni obliki.
Je športna prehrana res zgolj za športnike? Tudi ne. Športna prehrana je prehrana v praktični obliki, ki vsebuje pomembne hranilne snovi, zato je uporabna za vse. V prodajalnah s športno prehrano torej najdemo množico izdelkov, ki so primerni za prav vse – tudi za starejše, ki jim pojenja mišična masa, tudi za otroke, ki se upirajo mesu in lahko beljakovine zaužijejo kot napitek ali ploščico, pa tudi za marsikoga, ki ima težave z alergijami, živi kot vegan …

Športna prehrana

Športna prehrana v klasičnih živilskih prodajalnah

Specialni produkti športne prehrane zaenkrat ostajajo v specializiranih prodajalnah, tisti bolj splošni, ki jih lahko uživamo tako rekoč kot nadomestke rednih obrokov ali tudi kot prigrizek, pa najdemo tudi v vse več splošnih prodajalnah. To je vsekakor pozitivno, saj je tako športna prehrana na voljo večjemu številu ljudi. Res pa je, da je pomembno, da se o športni prehrani tudi nekoliko informirajo in ne izberejo kar prve stvari, ki jim pride pod roke.
Preden se odločite za športno prehrano, pomislite, kakšen je vaš cilj oziroma zakaj jo boste uživali, ter temu prilagodite izbiro. Lahko se odločite za energijsko bogate obroke, proteinske obroke, hrano za pridobivanje mišične mase, za povečevanje vzdržljivosti ali eksplozivnosti, za odpravljanje telesne maščobe …

 

https://www.youtube.com/watch?v=4VfCeOjK_Lg

Članki iz iste kategorije: