Toner

Se je zopet pojavilo na vašem zaslonu zoprno opozorilo, da je v tiskalniku treba nadomestiti posebno kartušo, v kateri se nahaja toner …Toner

Ko so laserski tiskalniki šele dobro prišli na trg, je bilo dobro pri roki vedno imeti najmanj eno rezervno kartušo s tonerjem, saj tiskalnik sam ni znal nadzirati nivoja tonerja. Prvo opozorilo, da je nivo tonerja v tiskalniku nizko, je prišlo s prvim slabšim natisom strani v okviru dokumenta. Večina modernih tiskalnikov zdaj že zna nadzirati nivo tonerja, pri čemer pa se metode razlikujejo. Proizvajalci tiskalnikov in tonerjev med drugim zanje trdijo, da tako pripomorejo k uspešnejšemu poslovanju in prihranku. V nadaljevanju najdete nekaj najpogostejših metod, ki se trenutno uporabljajo v kombinaciji ali samostojno za boljši nadzor stanja vsebine kartuše.

Senzor

Za natančnejše odčitavanje stanja kartuše so proizvajalci namestili vanje posebne senzorje. Ti senzorji so, ko je ta polna, seveda pokriti, ko se vsebina kartuše niža, senzorji, ki niso pokriti, postanejo aktivni. Ravno tako začne utripati opozorilna lučka, ko nivo vsebine kartuše doseže skrajno točko, ki jo določi proizvajalec, pri kateri se pojavi dotično opozorilo.

Pametni čip

Pametni čipi so ponesli tehnologijo senzorjev na nov nivo. Kartuše s tonerji (http://www.toner123.si/), kjer je vgrajen pametni čip, sproti aktivno nadzorujejo nivo vsebine v kartuši. Opozorilo pa se pojavi pri nivoju, ki ga vnaprej določi proizvajalec. Glavna razlika pri tem je, da čip prepreči tiskalniku delo, dokler se kartuše ne nadomesti z novo. Ta metoda zna biti sporna, saj mnogi trdijo, da ne omogoča optimalne izrabe tonerja v kartuši.

Števec natisnjenih strani

Nemalokrat je mogoče na kartuši najti navedbo, koliko strani je mogoče z njeno vsebino natisniti. Ta številka temelji na standardiziranem povprečju, ki se uporablja v branži. Nekateri tiskalniki in primerna programska oprema, to povprečje uporabljajo za predvidevanje stanja vsebine kartuše. To je tudi najmanj zanesljiva metoda, saj je poraba močno odvisna od kakovosti natisa, ki ga izberete in drugih parametrov pri tiskanju.

Zamenjava kartuše s tonerjem

Glede na to, katero znamko tiskalnika imate, je priporočljivo izbrati zanj tudi toner, ki ga proizvaja dotični proizvajalec, saj se ta po svoji sestavi in lastnostih od proizvajalca do proizvajalca razlikuje. Na splošno na kakovost tonerjev vpliva več parametrov, med katerimi npr. na ločljivost oz. kvaliteto natisa vpliva velikost in čim bolj enotna porazdelitev delcev v mešanici, iz katere je slednji izdelan. Doma uporabljamo npr. Samsung toner za samsungov tiskalnik. Ta kombinacija nam že nekaj let zagotavlja natis ostrih linij in slik, pri čemer višja vsebnost voska izboljšuje tudi trajnost natisa. Seveda pa so kartuše opremljene s tehnologijo čipov in senzorjev, zato se lahko vedno zanesemo na dejstvo, da nam ne bo zmanjkalo tonerja takrat, ko bo to najmanj primerno.

https://www.youtube.com/watch?v=WB0HnXcW8qQ

Članki iz iste kategorije: