Dvodelne kopalke, priljubljeno plavalno oblačilo

Dvodelne kopalke so priljubljeno plavalno oblačilo zaradi lepega izgleda ter zelo široke izbire.

Ženske dvodelne kopalke so se do današnjih dni razvile skladno s krhanjem predsodkov glede razkazovanja gole kože. Še pred približno sto petdesetimi leti je v nekaterih delih stare celine bilo prepovedano razkazovanje gole kože na plaži.

Ženske kopalke so bile bolj podobne oblačilom, ki jih nosimo med nočnim počitkom. Zanimivost te mode je v tem, da so antična oblačila namenjena aktivnostim v vodi ali ob njej bile bistveno bolj liberalne. Na poslikavah antičnega tlaka na Siciliji lahko vidimo ženske kopalke, ki niso nič kaj drugačne kot so današnje dvodelne kopalke. Krhanje predsodkov je omogočalo več dejavnikov, med drugim tudi zdravstveno podprti. Zagorela koža ni zgolj lepa, ampak se preko znojenja ob izpostavljanju soncu telo tudi čisti. Temu primerno so postale najbolj znane bikini dvodelne kopalke tudi hit. Pokrivale so zgolj intimne dele telesa, telo je lahko bilo na vseh drugih mestih izpostavljeno soncu. Kar je omogočalo enakomerno porjavite telesa na vseh zaželenih mestih. Razvoj v drugi polovici dvajsetega stoletja je bil na splošno zelo hiter, saj so najbolj znane bikini dvodelne kopalke hitro dobile različne izvedbe. Hkrati pa se je razvijal tudi material za enodelne, dvodelne ter vse druge kopalke. Športniki so se zavedali, da lahko material, kroj in druge značilnosti pripomorejo k boljšim rezultatom. Kar je ekipam in posameznikom z velikim proračunom tudi omogočalo iskanje konkurenčnih rešitev. Na drugi strani so za materiale postajale vedno večje zahteve v smeri higieničnosti, lažjega vzdrževanja ter hkrati estetske popolnosti. Higiena je zelo zahtevno področje predvsem na kopališčih, kot so bazeni. Pri kopanju na higiensko neoporečnih rekah je težav bistveno manj, saj tekoča voda sproti odnaša možnosti okužbe in raznih drugih zdravstvenih težav zaradi pomanjkljive higiene.

Sodobne dvodelne kopalke imajo zato sodobne in zelo napredne materiale ter bistveno večjo estetsko vrednost. Preverite jih na nama.si/oddelki/perilo/zanjo/kopalke.

Vas morda zanimajo polo majice, ki jih lahko popestrite s tem, da izberite tudi potisk ali vezenj. Več  si preberite v tem članku.

Članki iz iste kategorije: